Ви тут
Початок > Новини > У ДБР заявили, що суд не зобов’язував бюро закривати справу проти Порошенка

У ДБР заявили, що суд не зобов’язував бюро закривати справу проти Порошенка

У Державному бюро розслідувань заявили, що не закривали кримінального провадження проти п’ятого президента України Петра Порошенка.

«Захисники п’ятого президента України продемонстрували спільноті ухвалу суду і повідомили про успішне закриття справи щодо їхнього клієнта. Однак адвокати зманіпулювали інформацією. Ухвалою Шевченківського районного суду зобов’язано слідчого Державного бюро розслідувань не закривати кримінальне провадження, а повторно розглянути клопотання адвоката Петра Порошенка. Судом не встановлено факту незаконності розслідування чи наявності підстав для закриття провадження, а лише скасовано постанову слідчого ДБР, винесену за результатами розгляду клопотання адвоката», – мовиться у повідомленні.

У відомстві заявили, що наслідком ухвали суду може бути нова постанова слідчого, де будуть додаткові посилання на обставини кримінального провадження.

 

Петро Порошенко 6 березня під стінами ДБР заявив, що Шевченківський суд ухвалив рішення до ДБР розглянути і закрити справу, а також порушити кримінальне провадження проти її ініціатора за неправдиве повідомлення про злочин. 

Партія «Європейська солідарність» у відповідь на запит Радіо Свобода надала коментар адвоката Порошенка Ігоря Голованя стосовно рішення Шевченківського суду.

«Суд зобов’язав слідчого розглянути клопотання про закриття провадження, зареєстрованого за заявою Дубінського (депутата «Слуги народу» Олександра Дубінського – ред.). А ще у минулому році суд обов’язав ДБР зареєструвати кримінальне провадження за фактом подання Дубінським завідомо неправдивого повідомлення про злочин. Саме у цьому провадженні вранці був допит Порошенка як свідка. Допит по приводу було скасовано, оскільки провадження, за яким було ініційовано незаконний привід, не підслідне ДБР і передане за підслідністю до НАБУ», – зазначив юрист.

 

27 лютого сам Петро Порошенко підтверджував, що буде в ДБР 28 лютого на допиті як свідок. Він назвав рішення суду про примусову доставку на допит до ДБР «незаконним» і пообіцяв довести це в Європейському суді.

За даними ЗМІ, провадження відкрите за статтями 364, 367 та 376 Кримінального кодексу (зловживання владою або службовим становищем, службова недбалість, втручання в діяльність судових органів).

Виконувачка обов’язків директора ДБР Ірина Венедіктова заявляла, що Порошенко 30 разів не прийшов на допит, тому бюро підготувало пакет доказів для силового приводу.

У відповідь адвокат Порошенка Ігор Головань повідомив, що на Венедіктову подали позов до суду з вимогою спростувати цю заяву.

коментуйте

Top