Ви тут
Початок > Бізнес > У соціальних мережах все частіше шахраї видурюють гроші у довірливих людей

У соціальних мережах все частіше шахраї видурюють гроші у довірливих людей

У соціальних мережах все частіше зустрічаються повідомлення з проханнями допомогти безпритульним тваринам, хворим дітям та іншим нужденним. Люди легко вірять написаному і охоче переводять гроші на зазначені рахунки.

Насправді, дуже часто благодійними цілями прикриваються звичайні шахраї, які заробляють гроші на почутті жалю користувачів.

Антивірусна компанія розповіла, як викрити недобросовісних благодійників і що робити у випадку виявлення шахрайських повідомлень.

Як розповіли експерти компанії, зловмисників найчастіше видають реквізити рахунку, на який вони просять перевести гроші. Шахраї можуть для кожної окремої афери придумувати нові історії, створювати спеціальні сайти і навіть використовувати реальні випадки і фотографії людини або тварини, що потрапила в біду. Однак дуже часто у всіх своїх махінаціях вони використовують один і той же рахунок. Тому перш ніж переводити гроші, варто перевірити зазначені в повідомленні або на сайті реквізити. Для цього потрібно просто вбити їх в рядок пошуку в браузері – в Інтернеті вже чимало форумів та спільнот, на яких опубліковані списки шахрайських рахунків.

Якщо в пості використовується будь-яка фотографія, то має сенс перевірити і її теж. У ході експерименту фахівці з’ясували, що в мережі вже не перший рік «гуляють» одні й ті ж знімки, які чомусь особливо полюбили шахраї. Особливо популярні серед шахраїв – фотографії тварин, яких просять забрати. У таких постах можуть навіть не вказувати номер рахунку, а всього лише номер телефону, за яким потрібно зателефонувати. Насправді цей номер виявляється платним, і під час дзвінка на нього з мобільного рахунку користувача знімаються гроші. Це ще один виверт шахраїв.

“Зловмисники вибрали добре працюючу схему: в соціальних мережах повідомлення з проханнями про допомогу поширюються дуже швидко. Люди жертвують самі і залучають до кампанії своїх передплатників. Хтось, не маючи можливості допомогти грошима, активно просить репост інформації. Зрозуміло, всі один одному довіряють і зазначені в повідомленнях дані не перевіряють, – розповідає аналітик Надія Демидова. – Тому ми всім радимо перевіряти інформацію про збір коштів, перш ніж ділитися нею у соцмережах. Не варто ставати мимовільним співучасником шахрайства та заподіювати шкоду як своїм друзям, так і тим, хто дійсно потребує допомоги”.

У разі виявлення шахрайства в зборі грошей на благодійність експерти рекомендують користувачам поширювати інформацію про зловмисників в Мережі, сповіщати благодійні фонди, чиїми іменами прикриваються злочинці, домагатися блокування шахрайських сторінок в соцмережах і повідомляти операторам зв’язку про використання платних номерів для незаконного зняття грошей.
 
Інсайдер Україна

коментуйте

Top