Ви тут
Початок > Новини > Звільнений із колонії кримчанин Мемедемінов не виключає, що повернеться до громадянської журналістики

Звільнений із колонії кримчанин Мемедемінов не виключає, що повернеться до громадянської журналістики

Кримський громадянський журналіст Наріман Мемедемінов, який 21 вересня звільнився з колонії-поселення в Ростовській області Росії, не виключає, що після повернення до анексованого Криму знову займеться висвітленням судових процесів над кримськими татарами. Про це він сам розповів в ефірі Радіо Крим.Реалії (проєкту Радіо Свобода).

«Я продовжую вважати себе громадянським журналістом. Але наскільки у мене буде можливість займатися цією діяльністю – я думаю, буде видно і зрозуміло по приїзду в Крим. Наскільки це корисно, наскільки це потрібно. Я знаю, що, на жаль, арешти і так звані кримінальні справи – політично мотивовані – тривають, і це не тільки наша думка, а й оцінка світового співтовариства», – зазначив Мемедемінов.

Кримський адвокат Едем Семедляєв наголосив, що, згідно з вироком російського суду, Наріману Мемедемінову не заборонено займатися публічною діяльністю після звільнення. Проте, за словами захисника, група юристів вже готує скаргу до Європейського суду з прав людини.

«Звичайно ж, звинувачення насправді було пов’язано з його журналістською діяльністю … Ми розглядаємо питання про подання скарги до Європейського суду з прав людини. Власне, наші партнери вже готують її», – сказав Семедляєв.

У жовтні 2019 року російський суд засудив Нарімана Мемедемінова до двох з половиною років ув’язнення в колонії-поселенні за звинуваченнями в «публічних закликах до здійснення терористичної діяльності через інтернет». Підсудний провину не визнав.

Військовий апеляційний суд у Московській області Росії 14 травня залишив вирок у силі. МЗС України висловило протест у зв’язку з цим рішенням.

Наріман Мемедемінов відбув весь термін ув’язнення в колонії-поселенні в Ростовській області Росії. Російський правозахисний центр «Меморіал» у 2018 році визнав його політв’язнем.

До арешту Мемедемінов співпрацював з низкою українських ЗМІ, в тому числі з Крим.Реалії. У листопаді 2019 року колективним лауреатом Національної премії за захист свободи слова імені Ігоря Лубченка Національна спілка журналістів України визнала кримськотатарських громадянських журналістів, яких переслідують у Криму, зокрема і Мемедемінова.

 

коментуйте

Top