Ви тут
Початок > Новини > Адвокат Порошенка повідомив про планований ОГП запобіжний захід для п’ятого президента

Адвокат Порошенка повідомив про планований ОГП запобіжний захід для п’ятого президента

Адвокат п’ятого президента України Петра Порошенка, нині народного депутата і лідера партії «Європейська солідарність», Ілля Новиков повідомив, який, за його даними, запобіжний захід буде вимагати Офіс генерального прокурора в суді щодо його підзахисного.

За його словами на брифінгу, які наводить пресслужба «Європейської солідарності», ОГП буде вимагати для Порошенка взяття під варту.

Адвокат додав, що питання про запобіжний захід буде розглядати в Печерському суді Києва 18 червня суддя Сергій Вовк, на якого виявилася розподілена справа.

«Про суддю Вовка існує циркулююча серед юристів думка, що він пов’язаний із Офісом президента. Суддя Вовк вів процес Луценка (йдеться про процес часів президентства Віктора Януковича проти на той час опозиціонера, колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, якого 2012 року засудили до чотирьох років позбавлення волі; соратники Луценка і правозахисники назвали справу політично мотивованою – ред.), його намагалися звільнити, і він відновився на посаді судді. Суддя Вовк розглядав і виносив рішення за попередніми клопотаннями ДБР в рамках серії справ проти Порошенка. Те, що це клопотання в силу ряду причин виявилося розподілено на суддю Вовка, – це очікувано і нас це не здивувало», – наголосив Новиков.

Він також підтвердив, що Порошенко обов’язково буде на суді 18 червня, хоча цього дня мав би відбутися похорон його батька, який помер раніше 16 червня. «Петро Порошенко обов’язково з’явиться в суді – це принципове питання, і тепер ще більш принципове», – наголосив Ілля Новиков.

Інший адвокат п’ятого президента Ігор Головань, зі свого боку, говорив про велику кількість процесуальних порушень у провадженні проти Порошенка, за яким його планують узяти під варту. Він, зокрема, нагадав, що попередній генпрокурор Руслан Рябошапка називав підозри проти Порошенка необґрунтованими, також керівник САП Назар Холодницький заявляв про відсутність правопорушення в нинішній справі, що стосується призначення Порошенком як президентом на посаду першого заступника Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка. За словами адвоката, нинішня генпрокурор Ірина Венедіктова – «перша в історії очільниця ОГП, яка фактично поставила під сумнів конституційні повноваження президента України».

Інформацію про те, що Офіс генерального прокурора клопотатиме перед судом про взяття Петра Порошенка під варту, також подає інтернет-видання «Українська правда» з посиланням на пресслужбу ОГП. У цьому повідомленні також ідеться про можливість внесення застави в сумі 10 мільйонів гривень.

Також із заявою про план узяти Порошенка під варту з альтернативою в 10 мільйонів гривень застави повідомив у телеґрамі проросійський діяч Андрій Портнов, який ініціював понад десяток кримінальних проваджень щодо п’ятого президента і час від часу публікує внутрішню інформацію правоохоронних органів.

У більшості цих проваджень Порошенко наразі є свідком. У нинішньому провадженні з приводу призначення Семочка йому вже намагалися вручити підозру. Порошенко і його адвокати наголошують, що з погляду Кримінального процесуального кодексу вручення підозри не було. Генпрокурор Ірина Венедіктова стверджує протилежне.

Кілька заяв із застереженнями проти політичного переслідування нинішньою владою України опозиції, і зокрема Петра Порошенка, вже пролунали на Заході.

коментуйте

Top