Ви тут
Початок > Новини > Скалецька: за моїми даними, тест-системи на коронавірус у Росії ми не закуповуємо

Скалецька: за моїми даними, тест-системи на коронавірус у Росії ми не закуповуємо

Міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька в інтерв’ю Радіо Свобода заявила, що Україна не закуповує тест-системи для виявлення коронавірусу в Росії. Міністр наголосила, що усі вони є сертифіковані. 

«Ми використовуємо в Україні всі тест-системи, які є сертифікованими, які мають всі необхідні документи. І на сьогодні, за моїми даними, тест-системи в Росії ми не закуповуємо», – зазначила вона.

Також Скалецька порадила депутатам, які мають протилежну інформацію, звертатися до правоохоронних органів. 

«Якщо є у народних депутатів інформація про порушення певних норм українського законодавства, я би рекомендувала звертатися до правоохоронних органів. І належним чином захищати українських громадян, а не через фейсбук», – сказала Скалецька. 

 

Раніше депутатка від партії «Голос» Олександра Устінова написала, що Україна «збирається тестувати громадян на коронавірус неперевіреними тест-системами російського походження». Устінова розмістила у мережі допис із рішенням РНБО за підписом, зокрема, секретаря РНБО Олексія Данілова.

Секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов у коментарі Радіо Свобода заявив, що відомство не встановлює жодних рекомендацій, які тест-системи обрати, і які держава має закуповувати.

Данілов у коментарі Радіо Свобода наполіг, що РНБО керується тим, що «ті системи, на яких сьогодні йдуть тестування, мають бути зареєстровані у відповідний спосіб в українській системі координат».

«І одна, й інша інституція (Інститут молекулярної та генетики НАН України та ТОВ «Діаген» – ред.) це зробили, вони є зареєстровані, а українська депутатка цього не пише», – заявив Данілов.

 

Він додав, що у будь-якому разі рішення РНБО є указом президента, а з цього приводу Володимир Зеленський нічого не підписував.

«Рішення Ради нацбезпеки і оборони – це указ президента. Якщо ви знайдете указ президента з цього приводу, я хочу на нього подивитися», – сказав Олексій Данілов.

Пізніше Устінова написала, що 11 лютого «в протокол наради РНБО внесли тест-системи для виявлення коронавірусу компанії «Діаген», які ще навіть офіційно не були зареєстровані». 

«Рішення РНБО – 11 лютого. Тести подали на реєстрацію – 12 лютого. До речі, цікаво, що для того, щоб зареєструвати тести – потрібно надати звіти випробувань, які компанія фізично не могла надати, оскільки протестувати на інфікованих пацієнтах не могла, бо їх ще не було в Україні, а зразків їм ніхто не надавав. Комусь дуже хочеться нажитися на коронавірусі в Україні і це вже перетворюється в «беспредел», – написала Устінова.

 

24 лютого Міністерство охорони здоров’я повідомило, що ВООЗ передала Центру громадського здоров’я України 30 наборів реагентів для тестування на новий коронавірус (COVID-19). Повідомлялося, що набори містять приблизно 3000 реакцій, чого має вистачити для дослідження на захворювання більше 950 людей. Згідно з повідомленнями, зразки від пацієнтів з підозрою на коронавірус направлятимуться у Київ у лабораторію Центру громадського здоров’я. За даними МОЗ, від моменту отримання зразка лабораторією в середньому необхідно 5-7 годин для визначення результату.

Кількість випадків зараження новим коронавірусом у світі станом на 27 лютого сягнула 82 164, майже 33 тисячі одужали. Про це свідчать дані Центру системних досліджень при Університеті Джона Гопкінса. Число летальних випадків зросло до 2801. В Україні, за офіційними даними, наразі жодного випадку захворювання не зафіксовано.

Повністю інтерв’ю з міністром охорони здоров’я Зоряною Скалецькою дивіться у програмі Радіо Свобода «Суботнє інтерв’ю» у суботу, 29 лютого.

 

коментуйте

Top