Ви тут
Початок > Новини > Європейський союз засудив оголошення про проведення виборів у так званих «ДНР» та «ЛНР»

Європейський союз засудив оголошення про проведення виборів у так званих «ДНР» та «ЛНР»

Європейський союз засудив наміри щодо проведення виборів в угрупованнях «ДНР» та «ЛНР».

«ЄС цілковито підтримує незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів», – йдеться в заяві, оприлюдненій речницею Європейської зовнішньополітичної служби Майєю Коціянчич.

Співдружність європейських держав наголошує, що реалізація Мінських угод всіма сторонами є ключовою для досягнення міцного мирного врегулювання конфлікту на сході України.

«У цьому контексті оголошення про те, що так звані «вибори» відбудуться у так званій «Луганській Народній Республіці» та «Донецькій Народній Республіці» 11 листопада 2018 року, суперечить духу та букві Мінських угод, які містять конкретні положення щодо організації місцевих виборів у цьому регіоні», – заявила представниця дипломатичного корпусу ЄС.

«Необхідно уникати будь-яких кроків, які можуть перешкоджати реалізації Мінських угод. Ми зокрема сподіваємось, що Росія в цьому сенсі цілком використає свій вплив на сепаратистів», – заявила вона.

Читайте також: «Новий ватажок на окупованому Донбасі: Москва дає хід «виборам» в ОРДО?»

7 вересня в угрупованні «ДНР» назвали нового «голову» – ним став «голова парламенту» Денис Пушилін. Попередній ватажок угруповання Олександр Захарченко 31 серпня загинув унаслідок вибуху в ресторані в центрі контрольованого бойовиками Донецька.

7 вересня також стало відомо, що угруповання «ДНР» призначило вибори свого лідера на 11 листопада. Рішення про проведення 11 листопада виборів «глави» і «депутатів» напередодні ухвалили і в угрупованні «ЛНР».

Це суперечить Мінським угодам, згідно з якими місцеві вибори на нині непідконтрольних Україні територіях можливі лише після політичного врегулювання конфлікту, у відповідності до українського законодавства та за стандартами ОБСЄ.

Міністерство закордонних справ України оприлюднило заяву, що у випадку проведення голосування його результати будуть «юридично нікчемними, не створюватимуть жодних правових наслідків та не будуть визнані ані Україною, ані світовою спільнотою».

коментуйте

Top