Ви тут
Початок > Новини > Порошенко вибачився за слова «АТО триватиме кілька годин» у 2014-му

Порошенко вибачився за слова «АТО триватиме кілька годин» у 2014-му

Президент України Петро Порошенко у промові з нагоди Дня державного прапора згадав свої слова, сказані ще під час передвиборчої кампанії у 2014-му році. Тоді він заявив, що антитерористична операція (нині – операція об’єднаних сил) проти незаконних збройних угруповань на Донбасі повинна тривати години, а не місяці.

Ці слова дали українцям привід для завищених очікувань, визнав президент.

«Тепер вже не так важливо, в якому контексті ті слова були сказані, неважлива образність цієї заяви. Люди сприйняли її як можливість завершити війну дуже швидко. Я шкодую, що породив завищені очікування. Я щиро перепрошую, що подав надію, яка не збулася. Прикро, що дав обіцянку, яка не справдилася, і прошу за це вибачення. Це для мене дуже серозний урок обережного і відповідального ставлення до своїх слів», – сказав Порошенко.

Він вважає, що з самого початку мав передбачити «тривалу і виснажливу боротьбу» за відновлення контролю над всією українською територією.

Також, згадує президент, на початку конфлікту на Сході Київ розглядав його як дії проросійських сепаратистів, проте введення Росією своїх регулярних військ на територію України в серпні 2014-го змусило українське командування переглянути свої розрахунки.

Читайте також: «Леонід Кравчук: «Головна наша помилка – ми вірили в Росію»​

«Багато хто з нас розглядав (конфлікт – ред.) як замах сепаратистів – так, штучний, для цього не було жодних приводів – так, організований з Москви, так, Москвою профінансований, озброєний з Росвоєнтооргу, але все ж таки заколот. І лише згодом стало зрозуміло, що це ніякий не заколот, а чергова повномасштабна російсько-українська війна», – згадує Порошенко.

Для перемоги у війні, вважає він, Україні потрібна як власна сильна армія, так і підтримка Заходу, зокрема у вигляді антиросійських санкцій.

Урочисте підняття державного прапора 23 серпня 2018 року вперше відбулося не в столиці Києві, а в Дніпрі. За словами Порошенка, таке рішення було прийняте, тому що саме на межі Дніпровської області стався «корінний злам» в гібридному протистоянні на Донбасі та були зруйновані перспективи створення так званої «Новоросії».

Прапор підняли на найвищий флагшток серед українських міст – 72 метри.

коментуйте

Top