Ви тут
Початок > Новини > Сенцов має сам попросити про помилування – відповідь адміністрації президента Росії матері режисера

Сенцов має сам попросити про помилування – відповідь адміністрації президента Росії матері режисера

Щоб Володимир Путін помилував українського політв’язня Олега Сенцова, той має сам звернутися до нього з відповідним проханням. Про це йдеться у відповіді адміністрації президента Росії на звернення матері Сенцова, яку опублікувало «Громадське».

У документі зазначено, що прохання Людмили Сенцової про помилування сина переслали тимчасовому виконувачу обов’язків губернатора Ямало-Ненецького автономного округу. Однак це прохання буде використане тільки при розгляді клопотання про помилування від самого ув’язненого, якщо той його подасть.

Мати Сенцова надіслала президентові Росії прохання помилувати сина в липні 2018 року.

«Роз’яснюємо, що згідно з Положенням про порядок розгляду клопотань про помилування в Російській Федерації, затвердженим визеназваним Указом президента Російської Федерації, процедура помилування починається з особистого клопотання засудженого про помилування», – сказано в листі.

Остаточне ж рішення про помилування засудженого ухвалює президент Росії.

Читайте також: «Не можна гаяти ні хвилини» – в МЗС закликали звільнити Сенцова»

В коментарі «Громадському» сестра Сенцова Наталія Каплан висловлює переконання, що режисера не планують відпускати.

«Ми з адвокатом будемо думати, що робити далі. Олег однозначно не буде писати прохання про помилування. Можу сказати, що така відповідь свідчить про те, що Олега відпускати не збираються. Вони досі називають його громадянином Росії і дали зрозуміти, що прохання матері (про помилування – ред.) не спрацювало», – сказала вона.

Засуджений в Росії український режисер Олег Сенцов 14 травня оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів, які перебувають у російських в’язницях. 31 травня він заявив, що його «не цікавить обмін», адже він – «людина, яка йде до кінця».

Станом на сьогодні він голодує 93 дні. Раніше Олега Сенцова відвідувала російська правозахисниця Зоя Свєтова. За її словами, він назвав свій стан передкритичним.

Читайте також: «ПЕН-центр починає марафон написання листів до 100 днів голодування Сенцова»

Сенцов і кримчанин Олександр Кольченко були затримані представниками російських спецслужб в анексованому Криму в травні 2014 року за звинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північнокавказький окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

Правозахисний центр «Меморіал» вніс Сенцова і Кольченка в список політв’язнів.

коментуйте

Top