Ви тут
Початок > Новини > Клімкін на слова нового прем’єра Польщі заявив, що українці рятують польську економіку

Клімкін на слова нового прем’єра Польщі заявив, що українці рятують польську економіку

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін, коментуючи заяви нового прем’єр-міністра Польщі про «українських біженців», сказав, що не Польща рятує українців, а українці рятують польську економіку.

«Ми (українці – ред.) реально рятуємо польську економіку, бо українці там працюють. Я знаю випадки, коли українцям пропонують більшу зарплатню, бо вони більш гнучкі, дуже сфокусовані на тому, що роблять», – сказав Клімкін в ефірі телеканалу «112 Україна».

За оцінками МЗС України, сказав він, нині в Польщі перебуває майже 1 мільйон українців.

«Так хто кого рятує? В даному сенсі ми рятуємо польську економіку», – сказав міністр.

«Але з нашими польськими друзями ми завжди будемо розмовляти як з друзями з усіх питань, включаючи питання нашої історичної пам’яті», – додав Павло Клімкін, коментуючи слова Матеуша Моравецького.

8 грудня щойно затверджений на посаду нового прем’єр-міністра Польщі Матеуш Моравецький відразу зробив кілька заяв про своє ставлення до України і українців, виступивши з інтерв’ю двом польським релігійним католицьким засобам інформації, телебаченню Trwam і радіостанції Radio Maryja.

Серед іншого, коментуючи те, що Європейська комісія подала на Польщу скаргу до Суду ЄС через відмову виконати вимогу до країн-членів Євросоюзу приймати біженців за визначеними квотами, Моравецький заявив, що справа прийняття біженців – це прерогатива самої країни. «Ми також беремо до уваги, що ми прийняли дуже багато біженців із України, бо ж там точиться війна. Європейський союз ніби не помічає цього… Ми, через прийняття українських біженців, допомагаємо розвантажити напруженість на східному фланзі Європейського союзу. Цього, на жаль, не помічають», – сказав він.

Моравецький також звернувся до теми «історичної правди» у відносинах із Україною, яку активно використовували й інші польські політики останнім часом. «Ми, напевно ж, не відступимо від історичної правди. Вважаю, що майбутні відносини з Україною можна будувати тільки на правді», – заявив він.

Майбутній прем’єр також повторював польські тези про «геноцид поляків із боку українців». «Великий і жорстокий злочин, що стався там, не можна виправдати», – заявив він, маючи на увазі так звану Волинську трагедію.

Матеуш Моравецький, дотепер віце-прем’єр-міністр, міністр розвитку і міністр фінансів, має два тижні, щоб сформувати і подати на затвердження склад свого нового уряду. Наразі в Польщі продовжує виконувати обов’язки дотеперішній уряд під керівництвом Беати Шидло, яка подала у відставку з посади прем’єра зі всім своїм кабінетом.

Останнім часом, після повернення до влади в Польщі націоналістичної право-популістської партії «Право і справедливість» 2015 року, відносини між Польщею і Україною погіршилися через розбіжне ставлення до історичного польсько-українського протистояння, в першу чергу так званої Волинської трагедії (в польській версії «Волинської різанини») – масових взаємних етнічних чисток українського і польського населення на Волині з її тодішнім етнічно мішаним населенням 1943–44 років, яку в Польщі розглядають тільки як «геноцид» волинських поляків. Таке протистояння і розпалювання пристрастей навколо нього призвели до знищення кількох українських пам’ятників у Польщі і польських в Україні, а також інших інцидентів, зокрема, з дипломатичними місіями двох країн, що далі загострило ситуацію.

Попри такі напружені двосторонні відносини, Польща в зовнішній політиці наразі далі підтримує Україну.

коментуйте

Top