Ви тут
Початок > Новини > Чеський міністр подякував українському дисидентові за протест проти вторгнення радянських військ до Чехословаччини

Чеський міністр подякував українському дисидентові за протест проти вторгнення радянських військ до Чехословаччини

Міністр закордонних справ Чехії Лубомір Заоралек подякував у Празі українському дисидентові Зоряну Попадюкові, який протестував проти вторгнення радянських військ у Чехословаччину в 1968 році і провів у радянських таборах і на засланні 15 років.

«Я ціную Вашу відвагу», – наголосив чеський міністр. За його словами, Європі сьогодні потрібні такі люди, як Зорян Попадюк, які не бояться чинити опір несправедливості, спробам придушення прав людини і тоталітарним практикам.

За повідомленням МЗС Чехії, вони також обговорили європейське спрямування України, російську окупацію Криму і Донбасу та становище в Росії.

Зорян Попадюк передав чеському міністрові копії листівок, які він розповсюджував у 1968 і 1972 роках у Львові і Стрию зі засудженням радянської окупації Чехословаччини, після чого в 1973 році за ініціативою КДБ його засудили за «антирадянську агітацію і пропаганду».

Український дисидент разом із чеським міністром поклали квіти до пам’ятника чеській студентці, яка була однією з перших жертв радянської окупації у 1968 році.

Увечері Зорян Попадюк провів зустріч у празькій бібліотеці імені Вацлава Гавела, під час якої розповідав чехам про своє перебування в радянських таборах і причини, які змусили його протестувати.

«Армія йшла фактично повз мою хату. Дві доби йшли танки, машини з ракетами, – згадав Зорян Попадюк. – Усі ми були перелякані. Хтось думав, що Радянський Союз – це потуга, яку ніхто не переможе. Також були люди, які вважали, що це був кінець комуністичної ідеології».

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, аудиторія зустріла і провела українського дисидента тривалими оплесками і словами подяки.

Щороку 21 серпня чехи згадують трагічні події придушення демократичних змін і радянської окупації, що почалася 1968 року.

64-річний Зорян Попадюк був уперше арештований іще студентом через поширення самвидаву, листівок проти пригноблення українців в СРСР чи проти окупації Чехословаччини тощо, був засуджений 1973 року до семи років позбавлення волі в таборах суворого режиму і п’яти років заслання. Уже на засланні в Казахстані за аналогічним звинуваченням в «антирадянській агітації і пропаганді» був засуджений удруге до 10 років позбавлення волі в таборах суворого режиму і 5 років заслання. Був помилуваний і звільнений 1987 року, коли радянська влада почала відпускати політв’язнів на волю під час так званої «перебудови» задля поліпшення відносин із Заходом.

коментуйте

Top