Ви тут
Початок > Новини > Клімкін назвав плановану систему контролю за пересуванням росіян кращою за візи

Клімкін назвав плановану систему контролю за пересуванням росіян кращою за візи

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що планована нова інтегрована система контролю за в’їздом – виїздом громадян Росії і їхнім пересуванням по території України буде краща, ніж пропоноване запровадження віз для росіян.

За його словами, на засіданні Ради національної безпеки і оборони України він представив комплекс рішень, що передбачає запровадження біометричного контролю на кордонах України для всіх іноземців, а для громадян Росії також і попередньої реєстрації їхнього прибуття і обов’язкової реєстрації місць перебування в Україні.

Як сказав міністр, рішення буде запроваджуватися в кілька етапів за мірою технічної готовності до цього.

Першим має бути запроваджений біометричний контроль для іноземних громадян на в’їзді до України з реєстром біометричних даних. Це, за словами Клімкіна, ніяк практично не вплине на громадян країн Європейського союзу, як і інших країн, що мають біометричні паспорти.

Наступним етапом мають стати саме заходи, спрямовані конкретно на громадян Росії, як «послідовна і системна» комплексна відповідь, спрямована на «терористичні загрози, які створює Росія» всередині України. Ідеться про запровадження для громадян Росії вимог наперед зголошувати свої плани приїзду до України, а також реєструватися за місцем перебування в Україні і повідомляти про своє пересування в межах держави.

Клімкін додав, що, на його думку, це краще, ніж запровадження віз для громадян Росії, бо такий захід не давав би можливості достатньо контролювати пересування росіян і «не відповідав би нашій меті». До того ж, застеріг міністр, Росія напевно відповіла б запровадженням віз для громадян України, що створило б проблеми для в’їзду українців на захоплений Росією Крим, який Москва вважає «російською територією»

Раніше в понеділок секретар РНБО Олександр Турчинов після засідання ради повідомив, що, за ухваленими рішеннями, не пізніше ніж до початку наступного року, а можливо, й раніше для іноземців на кордонах України має запрацювати біометричний контроль, а для громадян Росії також мають запровадити обов’язкові вимоги попередньої реєстрації поїздки за спеціальною системою, яку має розробити Міністерство закордонних справ, реєстрації на території України в місці тимчасового перебування і необхідності подавати інформацію про їхнє перебування на території України.

коментуйте

Top