Ви тут
Початок > Новини > Правозахисники: 200 тисяч переселенців в Україні мають проблеми з виплатами від держави

Правозахисники: 200 тисяч переселенців в Україні мають проблеми з виплатами від держави

Близько 200 тисяч внутрішньо переміщених осіб в Україні зіткнулися з проблемами у питаннях отримання соціальних і пенсійних виплат, заявили 8 червня у Дніпрі представники Агентства ООН у справах біженців у місті і правозахисники, які займаються відстоюванням прав переселенців.

Як повідомила керівник проекту «Адвокація і правова допомога внутрішньо переміщеним особам» Благодійного фонду «Право на захист» Марія Алексеєнко, за п’ять місяців нинішнього року до правників фонду з цією проблемою звернулось майже 10 тисяч переселенців, половина з яких – пенсіонери, які не отримують зароблені пенсії від кількох місяців до півроку.

За даними правозахисників, 8 червня виповнюється рівно рік з моменту ухвалення постанови Кабінету міністрів України № 365, якою уряд передбачив механізм здійснення контролю за соціальними і пенсійними виплатами переселенцям. Ухвалення цієї постанови, вважають правозахисники, викликало низку негативних наслідків для переселенців: соцслужби й органи пенсійного забезпечення припиняють виплати на підставі перевірок їхнього місця проживання, відсутності їх за місцем тимчасового проживання, відвідин непідконтрольної Україні території.

Правозахисники зазначають, що ця вимога урядової постанови суперечить Конституції України та міжнародному праву, яке гарантує людині користування правами і свободами без дискримінації за будь-якою ознакою, у тому числі місцем проживання.

За даними правозахисників, наразі в Україні до розгляду в судах вже дійшло понад 80 справ переселенців щодо припинення їм пенсійних і соціальних виплат.

«Законодавство країни має забезпечувати право громадянина на отримання пенсії, незалежно від того, де мешкає особа. Ми вважаємо, що пенсія – це не привілей, а право, тому люди, які заслужили, все життя працювали, мають отримувати свою зароблену пенсію. Постанову № 365 ми вважаємо дискримінаційною», – зазначив голова офісу Агентства ООН у справах біженців у Дніпрі Мамо Мулусеу.

8 червня 2016 року уряд ухвалив постанову № 365 про порядок призначення або відновлення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам і порядок здійснення контролю за проведенням таких виплат за місцем фактичного проживання чи перебування.

Тепер для того, щоб призначити чи відновити соціальну виплату, структурний підрозділ з питань соціального захисту населення має перевірити інформацію про фактичне місце проживання внутрішньо переміщеної особи, а вже за результатами цієї перевірки складають акт обстеження матеріально-побутових умов сім’ї – цей акт повинні підписати всі повнолітні члени сім’ї ВПО та представники органів соціального захисту. Постанова викликала багато критичних зауважень правозахисників, на їхню думку, вона порушує права і свободи переселенців.

коментуйте

Top