Ви тут
Початок > Новини > Антикорупційні активісти під Радою вимагали не позбавляти незалежності НАБУ

Антикорупційні активісти під Радою вимагали не позбавляти незалежності НАБУ

Антикорупційні активісти протестують під будівлею Верховної Ради України проти законопроекту №6220 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу, який, за їхніми словами, позбавить незалежності Національне антикорупційне бюро.

Активісти, одягнуті як «кати» із символікою парламентських фракцій, встановили під будівлею Верховної Ради шибеницю з написом «законопроект №6220».

Активісти наголошують, що проект закону №6220 передбачає, що детективи НАБУ не зможуть розслідувати підслідні їм корупційні злочини, якщо раніше за тими ж обставинами інші правоохоронці вже закрили справи.

«Якщо Генпрокуратура закрила справу по одному з депутатів, наприклад, за незаконне збагачення, то НАБУ не матиме можливості відкрите своє провадження, навіть за наявності доказів», – пояснює Андрій Слюсар, юрист «Transparency International Україна».

«Це дасть змогу в ручному режимі вирішувати, які справи НАБУ закрити руками інших правоохоронних органів, а які – ні», – додає Віталій Шабунін, голова правління «Центру протидії корупції».

«Цей законопроект встановлює генпрокурорськй надзор та контроль над незалежним слідством НАБУ, – пояснює Єгор Соболєв, голова парламентського комітету із запобігання та протидії корупції. – Ми наполягатимемо на тому, щоб цей законопроект не поширювався на діяльність НАБУ».

Посли «Групи семи» вже висловили свою стурбованість законопроектом, який становить загрозу НАБУ.

Раніше в НАБУ теж закликали народних депутатів не допустити ухвалення цього законопроекту в чинній редакції. У НАБУ, зокрема, вважають, що ухвалення цього законопроекту дасть іншим правоохоронним органам можливість для маніпуляцій.

14 травня під час прес-конференції президент України Петро Порошенко заявив, що буде накладати вето на закони, що «руйнують діяльність антикорупційних органів».

Законопроект №6220 вже був проголосований в першому читанні в квітні. 17 травня комітет з питань правоохоронної діяльності розглядатиме правки до другого читання, а голосування за законопроект заплановане на 18 травня.

 

коментуйте

Top