Ви тут
Початок > Новини > Як перестати боятися нових медичних технологій в галузі медицини

Як перестати боятися нових медичних технологій в галузі медицини

Як довірити роботу взяття крові з вени, як звикнути до экзоскелетів і роботів-хірургів, а головне, як перестати боятися нових медичних технологій? Ми зібрали лякаючі розробки в галузі медицини.

Навіть без участі роботів процес забору крові вселяє неспокій — іноді медсестра не може знайти вену з першої спроби, що ускладнює процедуру. Робот Veebot знаходить вену з точністю 83% і проводить збір аналізів за одну хвилину. Ось тільки з медсестрою завжди можна перекинутися парою слів, а з машиною справа йде складніше. Що якщо щось піде не так, або робот не припинить процедуру вчасно?

За оцінками експертів, до 2020 року продажі хірургічних роботизованих пристроїв складуть $6,4 млрд. Але поки що роботи не можуть замінити реальних лікарів. Робот da Vinci не прагне замінити хірурга, замість цього він допомагає фахівцю більш точно та якісно виконати операцію. Лягати під ніж робохірурга перший час буде страшно, але роботу пристрою в будь-якому випадку контролюватиме справжній доктор, а ймовірність помилки буде практично виключена.

За даними ВООЗ, у світі бракує 4,3 млн терапевтів, медсестер та іншого медичного персоналу. При цьому потреба в послугах охорони здоров’я зростає: хвороби все легше підхопити, сучасні жителі часто страждають хронічними захворюваннями — діабет або ожиріння, а літні люди, кількість яких зростає, потребують допомоги. Підготувати достатню кількість кваліфікованих фахівців неможливо, тому в лікарнях все частіше з’являються пристрої для телемедицини. Люди по всьому світу вже користуються системою InTouch Health, яка дозволяє отримати консультацію про серцево-судинні захворювання та з приводу інших проблем.

Чатботи захоплюють все більше сфер впливу: вони допомагають оскаржувати штрафи, захищатися в суді і отримувати візу. В найближчому майбутньому саме до чатботів ми будемо звертатися за первинною консультацією, в тому числі і з медичних питань, а вони направлять нас до терапевта тільки в разі необхідності реального огляду.

Правда України

коментуйте

Top