Ви тут
Початок > Новини > Естонія стала зразком для наслідування в сфері електронних державних послуг

Естонія стала зразком для наслідування в сфері електронних державних послуг

Естонія – одна з «молодих» європейських країн з економікою, яка зростає. Багато років тому уряд країни вирішив взяти курс на розвиток технологій і технологічних бізнесів, тому сьогодні Естонія стала зразком для наслідування в сфері електронних державних послуг, стрімко зростає в рейтингу простоти ведення бізнесу і стає привабливішою для IT-спеціалістів з-за кордону.

Підтримка і розвиток високотехнологічних бізнесів – щасливий квиток у заможне майбутнє.

В Естонії є три типи технологічних компаній: чисто естонські; спершу естонські, які стали потім міжнародними (це багато успішних естонських стартапів, наприклад); спершу міжнародні компанії. Саме міжнародні компанії активніше від інших наймають фахівців з-за кордону, зокрема, в цій країні є попит на IT-спеціалістів з України.

В колах українських айтішників побутує думка, що основна причина, чому компанії шукають фахівців у нашій країні – це можливість економити на зарплаті. Мовляв, треба платити он скільки, а українець працюватиме за півціни. Мовляв, для якихось країн це і справедливо. Але в Естонії серйозний зарплатний ценз, держава ставить високі вимоги щодо оплати праці іноземних фахівців. Позаяк ціни тут невисокі і зарплати можна порівняти скоріше з нашими, ніж з західноєвропейськими, айтішник при переїзді в Естонію матиме високий за місцевими мірками дохід та купівельну спроможність при порівнянній з Україною зарплатою.

Перебираючись в країни Західної Європи, наші айтішники дуже втрачають у купівельній спроможності порівняно з тим, що у них було в Україні. З Естонією ситуація не така. Тому конкретно в контексті цієї країни на перший план виходять інші речі.

«Є декілька причин, з яких розроблювачі з інших країн можуть прагнути до Естонії, і вони варіюються від людини до людини, але головна з них – це підвищення рівня життя. Багато з них відзначають, що ситуація тут менш напружена, фахівці отримують більш повний і цікавий професійний досвід, бо мають можливість працювати над проектом від початку і до кінця, на відміну від України, де вони залучені тільки в певну частину (мова йде про аутсорс-компанії, – прим. редакції). Якість життя покращується завдяки широкому спектру електронних послуг, які Естонія може запропонувати. Культурні відмінності з Україною невеликі, російська мова досить поширена, як і англійська, тому з поступовою адаптацією немає проблем».

Леонардо Ортега, менеджер проектів: “По-перше, Естонія невелика країна, тут проживають 1,31 млн осіб, це вдвічі менше, ніж офіційно в одному Києві. IT-фахівців за різними даними – від 21,4 до 29 тис. на всю Естонію (в Україні приблизно в 3,5-4 рази більше), але потреба в таких фахівцях велика і зростає, тому наймання людей з-за кордону стає все більш важливим для естонської технологічної галузі. В країну готові перебиратися не тільки українські, білоруські чи російські айтішники, але жителі сусідньої Фінляндії, де безробіття вище на кілька відсотків”.

Другий момент – Естонія прагне залучати до себе висококваліфікованих фахівців з усього світу, щоб зміцнювати IT-галузь кваліфікованими професіоналами, а економіку – високотехнологічними компаніями. На рівні держави стає легше взяти на роботу кваліфікованого іноземця, бо уряд вводить правила і схеми для підтримки цього. Під висококваліфікованим фахівцем мається на увазі преьендент з вищою освітою та досвідом роботи не менше п’яти років.

«В Естонії їдуть люди з більш розвинених країн. У нас на проекті були люди США, Австралії, Іспанії, інших. Хтось – з особистих причин. Хтось – тому що податки менші. Якщо від доходів в Естонії відняти витрати на оренду житла, їжу, податки, то з великою ймовірністю буде залишатися більше грошей, ніж в якій-небудь країні Старої Європи», – розповідає Михайло Мороз, який чотири роки тому перебрався в Естонію.

Як і в інших країнах світу, в Естонії IT-фахівці отримують більше від середньостатистичних співгромадян. За даними OSKA, середня зарплата в 2013 році становила 1325 євро (брутто):

За словами рекрутерів Світлани та Мартіна Круусвалл з естонського HR-агентства, яке спеціалізується якраз на фахівцях з третіх країн, наймання людей з-за кордону, навпаки, тягне за собою великі витрати. Це послуги агентства (хоча так чи інакше, їх компаніям треба оплачувати), витрати на переліт і проживання претендентів на етапі співбесід. Якщо етапів кілька, витрати, відповідно, зростають. До цього додаються витрати на перший місяць проживання нового співробітника.

Зазвичай їх на себе бере компанія (хоча це не обов’язкова умова). Вона має забезпечити фахівцу максимальний комфорт далеко від дому. «Везти людину – це додаткові витрати, відповідальність. Фінансова і моральна – ти ж як роботодавець забираєш людину з рідного середовища, можливо, навіть з сім’єю, потрібно допомогти їй, щоб вона почувалася комфортно», – розповідає Світлана Круусвалл.

В Естонії прийнято, щоб роботодавець допомагав іноземцям з переїздом – в штаті є люди, які допомагають з пошуком житла для оренди, дають поради, що краще вибрати, часу на побут йде менше, тоиу що більшість проблем вирішується онлайн – про це розповідає Олег Стасула: «В Естонії у мене більше часу для себе, більше можу подорожувати. Немає проблем з візами, лоукостери літають по всій Європі з Талліна, Риги та інших міст поруч», – говорить Олег. При деяких компаніях є мовні курси, також від держави є безкоштовні курси естонської і програми адаптації.

Фахівцю з-за кордону повинні платити не менше середньорічної зарплати, помноженої на коефіцієнт 1,24, у випадку, якщо фахівець претендує на «синю карту ЄС» — на коефіцієнт не менше 1,5. Якщо мова йде про деякі позиції, які закриваються кадрами з-за кордону без урахування вимоги естонської каси по безробіттю, то застосовується коефіцієнт 2. На даний момент середньорічна зарплата в Естонії знаходиться на рівні 1163 євро.

Випробувальний термін в Естонії триває чотири місяці. За словами рекрутерів, у більшості випадків все проходить гладко, тому що на початковому етапі відбувається жорстка фільтрація і пропозицію щодо роботи роблять тільки тоді, коли в людині вже дуже впевнені. Обговорювати зміну зарплати прийнято через півроку-рік, після Performance Review. На пам’яті Світлани та Мартіна тільки один працівник не пройшов випробувальний термін.

Щорічно Естонія оцінює свою потребу в ІТ-спеціалістах додатково в 1500 осіб, з них 70% – з вищою освітою, 30% – з профільних. Найперспективніші – люди з вищою освітою в міждисциплінарних напрямках. По мірі зростання індустрії ця цифра буде зростати.

«Ми, безумовно, спостерігаємо тренд: зростає попит на висококваліфікованих IT-фахівців. І він продовжить рости. Наприклад, в 2013 році в Естонії було 23 тисячі IT-фахівців, а до 2020 їх буде, імовірно, 37 тисяч».

Приблизно половина естонських айтішників працює в сфері ICT, решта – це фахівці у сфері IT, але в компаніях з інших секторів. За словами президента Естонської асоціації інформаційних технологій і телекомунікацій, Аннелі Хейнсоо, найбільш затребувані в Естонії висококваліфіковані розробники, системні аналітики/архітектори в галузі розробки ПЗ і в телекомунікації.

«Сфери діяльності і спеціалізація IT-фахівців залежать від конкретних компаній, – уточнює Іво Ласн. – Є стійкий попит на розробників, які володіють різними мовами, аналітиків і системних адміністраторів. Звичайно, є вакансії в різних IT-сфери – потрібні QA, менеджери продукту та проекту, техпідтримка. Принаймні, вони дуже популярні в Playtech. За даними останніх досліджень, в Естонії середня зарплата фахівця в IT-сфері в півтора рази вища, ніж середня зарплата в Естонії (вона становить 1160 євро брутто). Водночас зарплати в галузі дуже різні, адже вони залежать від позиції і рівня. У тому ж дослідженні йдеться, що середня зарплата розробника становить 2550 євро на місяць (брутто)».

За словами рекрутерів, в Естонії можуть знайти роботу IT-фахівці починаючи з рівня Middle і вище, головне, щоб це були люди з продуктовим мисленням. Це можуть бути фахівці з галузі аутсорсу, бо в Україні найбільш розвинена саме вона. У таких кандидатів роботодавець цінує різноманітний досвід і розуміння роботи у багатьох сферах, але чекає, що претендент прийняв рішення поглибити свої знання конкретно в його напрямку.

Фахівець повинен показати, що він зацікавлений в конкретному продукті, готовий брати на себе відповідальність за його якість та пропонувати способи поліпшення. Бажано, звісно, продемонструвати це вже на етапі інтерв’ю. У роботі важлива проактивність та схильність до аналізу, а також самостійність. Типова IT-компанія в Естонії має горизонтальну ієрархію, де вільно поспілкуватися і поділитися знаннями може кожен співробітник, незалежно від рангу.

В окремому матеріалі про Естонію ми вже докладно розповідали про інфраструктуру для стартаперів в Естонії. В Естонії створюються умови для підтримки стартапів в рамках державної ініціативи Startup Estonia, до 2020 року їх хочуть бачити не менше тисячі. Талановиті айтішники з інших країн можуть потрапити в естонський стартап, взявши участь у хакатонах.

За словами Олега Стасула, який поїхав до Естонії 1,5 роки тому, хакатони в Естонії проходять часто, мало не кожні вихідні. До них легко потрапити. Якщо представлений на хакатоні проект отримає фінансування – команда приступає до роботи над ним, і іноземець, необхідний для роботи на проекті, може отримати візу для участі в роботі над проектом.

«Нещодавно запустилися кілька стартапів в сфері кібербезпеки. Місцеві успішні стартапи концентруються на наданні аналітичних послуг для клієнтів. Крім того, маємо велику потребу в розробниках програмного забезпечення, тому будь-який бізнес, який фокусується на цьому, не буде відчувати проблем з пошуком клієнтів», – коментує питання про перспективні естонські стартапи Аннелі Хейнсоо.

Але оскільки Естонія – маленька країна, місцеві стартапи не орієнтуються тільки на внутрішній ринок – проекти спершу орієнтуються на міжнародну роботу.

Найвідомішим естонським технологічним проектом є Skype, який встиг змінити двох господарів і побути найпопулярнішим месенджером у світі. Тепер це частина Microsoft, але найбільший офіс, які і раніше, знаходиться в Талліні. І аж ніяк не єдиний перспективний естонський проект, проте жителі країни і влада дуже натхненні його прикладом і мріють повторити успіх Skype.

В країні вже зараз є чимало молодих компаній, колись успішних місцевих стартапів, які вчасно отримали підтримку, і тепер багато з них завойовують міжнародні ринки.

Податки за працівників в Естонії виплачує роботодавець. З роботодавцем традиційно обговорюється рівень окладу до податку, він же вказаний в договорі. Точну суму, яку працівник отримає на руки, рекрутери радять відразу уточнювати у них або у роботодавця – обидва компетентні дати відповідь на запитання. Зарплата виплачується повністю на банківський рахунок. В країні готівка, звичайно, в ходу, але завдяки розвиненим цифровим послугам зазвичай в них немає потреби. За офіційними даними, 99% банківських транзакцій здійснюються у безготівковому вигляді. Оплата податків – теж в електронному вигляді.

Якщо в Україні податок на доходи фізичних осіб становить 18%, в Естонії – це 20%. Тобто різниця між нашими країнами невелика (в Польщі для порівняння утримується від 19% до 30%, у Німеччині, Франції, Нідерландах ця цифра ще вища, і прив’язана не тільки до розміру доходу, але і сімейного стану). Неоподатковуваний мінімум – 170 євро. Соціальний податок в Естонії становить 33%, і його також виплачує роботодавець. Страхування безробіття для працівника – 1,6%, для роботодавця – 0,8%. Обов’язковий внесок в накопичувальний пенсійний фонд – 2%.

«В Естонії порівняно з іншими європейськими країнами невеликі податки. В Україні податок для працівників 18%, в Естонії – 20%. Різниця невелика. У нас, звичайно, багато айтішників платять як приватні підприємці символічні 5%, майже вся зарплата залишається їм. У тій же Німеччині податки набагато вищі. Якщо дивитися на податки з точки зору компанії, то Естонія все одно вигідно відрізняється. В Естонії якщо компанія не виводить свій дохід, а реінвестує його в розвиток бізнесу, то вона звільняється від сплати податку з тієї суми, яка була реінвестована», – розповідає Михайло Мороз.

Естонський роботодавець не платить податок на зарплату, яку отримує нерезидент Естонії, якщо його місце діяльності розташоване за межами країни. З коштів, які інвестуються в бізнес, податок теж не сплачується. Тільки з виведеного прибутку. Тобто молоді компанії, які весь свій прибуток направляють на зростання компанії, винні з цих грошей державі 0%.

Естонія регулярно зміцнює свої позиції в рейтингу простоти ведення бізнесу і економічних свобод. Тут немає деяких податків для фізичних або юридичних осіб, зокрема, на спадщину, нерухомість, приріст капіталу.

Перелік державних податків в Естонії:
1. Прибутковий податок
2. Соціальний податок
3. Земельний податок
4. Податок з азартних ігор
5. Податок з обороту
6. Митний збір
7. Акцизи
8. Податок на великовагові транспортні засоби

Правда України

коментуйте

Top