Ви тут
Початок > Новини > Європейська комісія розслідує підозріло високу кількості банкнот номіналом 500 євро

Європейська комісія розслідує підозріло високу кількості банкнот номіналом 500 євро

500euro

Європейська комісія (ЄК) планує провести розслідування підозріло високої кількості банкнот номіналом 500 євро в єврозоні. Даний крок стане одним із заходів щодо запобігання фінансування тероризму в Європі, запущеного після паризьких терактів в кінці минулого року.

В багатьох торговельних точках в ЄС відмовляються приймати купюри в 500 євро, однак їхня частка в єврозоні становить близько 30% від загальної кількості купюр, що, на думку експертів, занадто високо. У ЄЦБ відзначають, що частка 500-єврових купюр з 2002 року зросла непропорційно сильно щодо банкнот меншого номіналу.

«Використання купюр великого номіналу, зокрема 500 євро, є проблемою, про яку повідомляють правоохоронні органи, тому що подібні банкноти користуються великим попитом серед кримінальних елементів через їх високу вартість і невеликого обсягу», – йдеться в обґрунтуванні передбачуваного розслідування – документ потрапив в розпорядження журналістів.

ЄК працюватиме спільно з Європолом та поліцейської службою Євросоюзу, однак основний контроль за грошовою масою ЄС перебуває в ЄЦБ, який, за словами його глави Маріо Драгі, готовий до змін, проте ніяких рішень поки не прийнято.

Раніше глава європейського відомства по боротьбі з шахрайством (Olaf) Джованні Кесслер закликав європейську владу скасувати купюру в 500 євро в рамках боротьби з корупцією. За його словами, вартість 500-єврової купюри в п’ять разів вище банкноти найвищого номіналу в США – 100 доларів, що пропонує високу концентрацію купівельної спроможності і конвертованість глобальної валюти в одному папірці.

Правда України

коментуйте

Top