Ви тут
Початок > Україна > З 1 січня 2016 року «Укрзалізниця» підвищує тарифи на вантажоперевезення на 15%

З 1 січня 2016 року «Укрзалізниця» підвищує тарифи на вантажоперевезення на 15%

З 1 січня 2016 року «Укрзалізниця» має намір підвищити тарифи на вантажоперевезення на 15%. Це факт змусив нервувати виробників будматеріалів і забудовників. Зрозуміло, що першим доведеться закладати нові тарифи на перевезення у вартість своєї продукції, а другі автоматично підвищать ціни на житло.

В умовах економічної кризи в країні це може призвести до чергового спаду на ринку нерухомості, – пророкують експерти. Щоб мінімізувати прийдешнє подорожчання, будівельні компанії вже зараз думають, як змінити логістику, а виробники шукають спосіб знизити собівартість матеріалів.

«На жаль, є заводи, у яких альтернативи залізниці немає, особливо там, де йде транспортування на далекі відстані», — пояснив Іван Салій. На його думку, найбільше постраждають заводи, які використовують пісок, щебінь і цемент. «Товар порівняно недорогий, а от транспортна складова — висока, іноді вона досягає 50% в ціні продукції. Тому цегла і цемент подорожчають найбільш істотно», — запевнив він.

У список «залізничних» будматеріалів входять також арматура, цемент, деревина. «Арматура подорожчає найменше через кон’юнктуру ринку. Світові ціни на метал продовжують падати, і навіть на тлі валютних лихоманок в Україні до будмайданчика він доходить за меншою ціною, ніж, приміром, на початку нинішнього року: 9 тис. грн/т проти 12 тис. грн/т у січні 2015», — пояснив Андрій Романенко. А ось цемент, як вважає експерт, може зрости в ціні на 6-10%.

Зрозуміло, що, якщо вартість будматеріалів загалом по ринку зросте, забудовники будуть просто змушені переплачувати. Поки що у більшості компаній є складські запаси, яких має вистачити, як мінімум, на 2-3 місяці. Але з березня 2016 р. їм все-таки доведеться купувати будматеріали вже за новими цінами.

Забудовники в наступному році планують робити ставку на масштабні проекти — на великих ділянках, де після підведення інженерних мереж можна буде коригувати забудову в залежності від ринкової кон’юнктури. Якщо попит покращиться — збільшувати поверховість та площу квартир, зменшиться — шукати способи оптимізації проекту. Паралельно будуть спрощуватися технології будівництва, прогнозує Романенко.

Компанії намагаються перейти на бюджетну забудову. «Замість монолітно-каркасного будівництва будуть віддавати перевагу панельному. Припускаю, що можливе навіть повернення до цегляних стін як одного з найдешевших варіантів», — вважає експерт.

З ним згоден і аналітик SV Development Сергій Костецький: «Навіть газоблоки надто дорога технологія на сьогодні. Замість них будуть використовувати шлакоблоки, а зверху утеплювати найдешевшим пінопластом», — сказав він.

Правда України

коментуйте

Top