Ви тут
Початок > Новини > МЗС про повернення Росії до ПАРЄ: Парламентська асамблея втратила свій авторитет

МЗС про повернення Росії до ПАРЄ: Парламентська асамблея втратила свій авторитет

У Міністерстві закордонних справ України вважають схвалену ПАРЄ резолюцію, що дозволяє повернути в асамблею делегацію Росії, неприпустимою поступкою Москві.

«Суттєве послаблення санкційного механізму ПАРЄ, передбачене ухваленою резолюцією, відбулося на тлі відсутності жодних конструктивних кроків з боку Російської Федерації, кричущого невиконання цією країною взятих на себе зобов’язань, а також резолюцій ПАРЄ, схвалених у відповідь на російську агресію. Те, що відбулося сьогодні в ПАРЄ, є свідченням відходу від задекларованих стандартів, принципів та цінностей Ради Європи внаслідок безпрецедентного тиску й фінансового шантажу з боку Російської Федерації. На жаль, це сталося  внаслідок відвертого потурання з боку низки країн, керівництво яких, з одного боку, наголошує на необхідності припинення російської агресії проти України, а з іншого – заохочує агресора, йдучи йому на поступки», – мовиться у повідомленні.

МЗС вважає, що ПАРЄ таким чином послабила свою роль у європейській політиці, а також здатність захищати верховенство права, права людини та демократію в усіх державах-членах Ради Європи, в тому числі в Росії.

 

«Прикро констатувати сьогодні, коли Рада Європи відзначає свою 70-ту річницю, що її Парламентська Асамблея втратила свій авторитет, і Організація більше не може відігравати роль, якою її наділили батьки-засновники. МЗС України послідовно виступало проти такого сценарію, і ця позиція залишається незмінною», – наголосили у міністерстві.

Парламентська асамблея Ради Європи на своєму засіданні в ніч на 25 червня підтримала резолюцію, яка змінює правила ПАРЄ і ускладнює процедуру застосування санкцій, зокрема щодо Росії. За таке рішення проголосували 118 членів ПАРЄ, проти були 62, утрималися 10.

Російська делегація не бере участі у сесіях асамблеї з січня 2015 року після застосування серйозного обмеження повноважень її делегації.

Українські правозахисники вважають, що повернення російської делегації до Парламентської асамблеї Ради Європи за умов нехтування вимог організації Росією стане «моральною капітуляцією» цієї міждержавної організації.

коментуйте

Top