Ви тут
Початок > Новини > Сирійські курди повідомляють про захоплення 8 бойовиків «ІД», серед них – громадянин України

Сирійські курди повідомляють про захоплення 8 бойовиків «ІД», серед них – громадянин України

Курдська збройна група в Сирії «Загони народної оборони» повідомляє про захоплення восьми бойовиків екстремістського угруповання «Ісламська держава» з різних країн, один із них, за їхніми словами, – громадянин України.

За даними курдської організації, українське громадянство має 27-річний Аскар Зарманбетов, який користується псевдонімом Абу-Дауд Нуга. Інші полонені – з Росії, Узбекистану, Казахстану, Таджикистану, Німеччини і Сполучених Штатів.

Як стверджують у ЗНО, захоплені бойовики планували напади, які мали б сповільнити наступ курдів.

«Ми знаємо, що терористи планують атаки, щоб уповільнити рух наших сил уперед, від безвиході нападаючи на мирне населення. Група терористів різного походження, яка планувала таку атаку, була захоплена», – мовиться в заяві курдів.

Читайте також: США ведуть переговори з Туреччиною щодо долі сирійських курдів після виведення військ

Радіо Свобода звернулося з запитом до Міністерства закордонних справ України з приводу інформації про можливу участь названого українського громадянина в угрупованні «Ісламська держава».

Сирійські курди воюють проти сил екстремістського угруповання «Ісламська держава» і мають у цьому підтримку США. У грудні стало відомо, що військові Сполучених Штатів можуть залишити курдам свою зброю, перш ніж вийти з Сирії.

У Сирії від 2011 року триває громадянська війна, внаслідок якої загинули понад 400 тисяч людей. Росія, втрутившись у цей конфлікт, надає в ньому підтримку президентові Сирії Башару Асаду – режимові якого значна частина світу, і західного, і арабського, відмовила в легітимності.

Наведене курдськими бійцями прізвище захопленого, як вони кажуть, громадянина України Зарманбетов традиційне серед ногайців, тюркомовного народу, що живе на Північному Кавказі в Росії (Ставропольський край, Карачаєво-Черкесія, Дагестан). За даними курдів, цей чоловік називає себе Нуга, що арабською й передає поняття «ногаєць».

коментуйте

Top