Ви тут
Початок > Новини > МЗС про відмову ІНП Польщі розслідувати справу Купріяновича: простір для маніпуляцій залишається

МЗС про відмову ІНП Польщі розслідувати справу Купріяновича: простір для маніпуляцій залишається

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін назвав «перемогою здорового глузду» відмову польського Інституту національної пам’яті починати розслідування щодо Григорія Купріяновича, українського науковця й громадського діяча з Польщі.

Водночас, як написав міністр у Facebook, збереження змін до закону про Інститут національної пам’яті Польщі залишає простір для маніпуляцій.

«Те, що зробив Інститут національної пам’яті Польщі, дуже важливо для нього особисто з людської точки зору, і власне, це і є перемога здорового глузду як такого. Але основа, саме існування цього законодавства, зміни до закону про Інститут національної пам’яті, вони залишаються. Залишається простір для маніпуляцій, залишається простір для атаки на свободу слова і свободу думки. Тому маємо працювати далі. І насправді, це законодавство є дуже поганим для всіх. Але насамперед, для Польщі і для поляків», – написав Клімкін.

23 серпня польський Інститут національної пам’яті повідомив, що не притягатиме до відповідальності Григорія Купріяновича за його виступ у селі Сагринь 8 липня цього року.

Втім, йому закидають публічне «порушення пропорцій» між злочинами українців і поляків у роки Другої світової війни. Окружна прокуратура в місті Замості розпочала кримінальне провадження справи, яку ініціював люблінський воєвода Пшемислав Чарнек.

Раніше Купріяновича звинувачували в тому, що він начебто порушив статтю Кримінального кодексу Польщі «про зневагу польського народу» і закон про польський Інститут національної пам’яті, згадавши про українців-жертв каральної операції Армії Крайової в Сагрині в березні 1944 року.

За різними даними, тоді польські загони вбили від 800 до 1240 мешканців села, переважно українців, більшість із яких становили жінки і діти.

коментуйте

Top