Ви тут
Початок > Новини > Правозахисні організації засудили заборону українській активістці в’їжджати до Шенгену

Правозахисні організації засудили заборону українській активістці в’їжджати до Шенгену

Правозахисні організації засудили рішення польського уряду включити керівницю Фундації «Відкритий діалог», українку Людмилу Козловську до списку Schengen Information System, унаслідок чого їй заборонили в’їзд до всіх країн Шенгенської зони. Звернення за підписом 11 правозахисних організацій оприлюднила Українська Гельсінська спілка з прав людини.

Вони зазначають, що Козловська жила в Польщі понад 10 років.

«Ми вважаємо внесення керівниці Фундації «Відкритий діалог» Людмили Козловської до Schengen Information System (SIS) і позбавлення її права перебувати на території країн Шенгенської зони небезпечним прецедентом, який започатковує новий вид переслідування громадських активістів у країнах ЄС через їх публічну незгоду із державною політикою окремих країн, та вимагаємо виключити громадянку України Людмилу Козловську із списку», – заявили правозахисники.

Вони стверджують, що після публічних закликів керівництва «Відкритого діалогу» до участі в масових протестах проти судової реформи на організацію почали тиснути. Зокрема, «у польській пресі з’явилася ніяк не підтверджена інформація про нібито зв’язки фундації із російськими спецслужбами».

Також, за даними правозахисників, Міністерство закордонних справ Польщі подало позов із вимогою примусової зміни керівництва організації, який був двічі відхилений польськими судами. Крім того, були спроби позбавити організацію акредитації при Європарламенті.

В уряді Польщі зазначили, що керівник Агентства внутрішньої безпеки зробив «негативний висновок» на прохання Козловської надати дозвіл на довгострокове проживання в країні. Представник спецслужби в коментарі телеканалу TVP Info пояснив, що причиною рішення стали «серйозні сумніви» щодо фінансування очолюваного нею «Відкритого діалогу». Він заявив, що деталі «не можуть бути повідомлені громадськості».

У «Відкритому діалозі» інформують, що Козловську депортували з території Європейського союзу до столиці України Києва 14 серпня. Сама активістка розповіла, що їй заборонили в’їзд в Шенгенську зону «без будь-яких пояснень і без дозволу на подачу офіційного запиту». Вони вважають ситуацію з Козловською «політичною акцією польської влади, що покликана зупинити діяльність організації в країні і за кордоном».

В організації заявляють, що їхніми цілями є захист прав людини, демократії та верховенства права на пострадянському просторі.

коментуйте

Top