Ви тут
Початок > Новини > Мін’юст: ЄСПЛ може почати розгляд позовів України проти Росії у кінці року

Мін’юст: ЄСПЛ може почати розгляд позовів України проти Росії у кінці року

Міністр юстиції України Павло Петренко розраховує, що Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) почне розглядати позови Києва проти Росії через Крим і Донбас наприкінці цього року або на початку наступного.

Він пояснив, що ЄСПЛ має визначитися з процесуальним графіком слухань.

«Ми дуже розраховуємо, що слухання розпочнуться хоча б до кінця цього року, максимум – на початку наступного», – сказав міністр.

Петренко нагадав, що ЄСПЛ об’єднав п’ять заяв у три справи.

«Тобто є одна велика справа щодо Криму, яка об’єднує дві наші заяви; є одна велика справа стосовно Донбасу, яка об’єднує ще дві наші заяви; й окрема справа щодо дітей, яких викрали й потім повернули на територію України. Стосовно Криму й Донбасу суд офіційно підтвердив, що справи передано на розгляд Великої палати», – додав урядовець.

Після початку розгляду позовів суд має дослідити велику кількість доказів у режимі судових засідань і допитати всіх свідків, тому, за прогнозом Петренка, процес буде тривалим.

Раніше в Міністерстві юстиції України повідомили про намір подати новий судовий позов проти Росії щодо звільнення українських політв’язнів.

Читайте також: Страсбурзький суд може допомогти витягти українців із полону – адвокат

На розгляді Європейського суду із прав людини перебуває також чотири тисячі позовів громадян, пов’язаних із подіями в анексованому Росією Криму і на Донбасі.

коментуйте

Top