Ви тут
Початок > Новини > Засудженому кримчанину Зейтуллаєву збільшили термін до 15 років

Засудженому кримчанину Зейтуллаєву збільшили термін до 15 років

Верховний суд Росії збільшив до 15 років термін ув’язнення жителю анексованого Криму Руслану Зейтуллаєву, засудженому за звинуваченням у справі про створення осередку забороненої в Росії організації «Хізб ут-Тахрір», повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

На засіданні Зейтуллаєв відкинув звинувачення, висунуті проти нього в суді, і заявив, що вони «будуються на свідченнях деяких засекречених свідків». Також він оголосив про безстрокове голодування.

У травні прокуратура зажадала збільшити термін ув’язнення Зейтуллаєву, засудженому в квітні до 12 років позбавлення волі. Сторона обвинувачення вимагала призначити йому 17 років колонії суворого режиму.

У вересні 2016 року Північно-Кавказький окружний військовий суд визнав Зейтуллаєва винним в «участі в терористичному співтоваристві» і засудив його до семи років позбавлення волі. Після цього російська прокуратура оскаржила це рішення у Верховному суді Росії, і справа була знову направлена в Північно-Кавказький окружний військовий суд на перегляд. Слідчі органи наполягали на тому, щоб Зейтуллаєв був визнаний не учасником, а «організатором терористичного співтовариства». Відповідна стаття Кримінального кодексу України передбачає санкцію від 15 років позбавлення волі до довічного ув’язнення.

Захисники заарештованих і засуджених у «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокат Еміль Курбедінов зазначає, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці і кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам.

Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» в 2003 році, включивши в список 15 об’єднань, названих «терористичними».

коментуйте

Top