Ви тут
Початок > Новини > Правозахисник: силовики в Криму через помилку не відпускають затриманого громадянина України

Правозахисник: силовики в Криму через помилку не відпускають затриманого громадянина України

Представник Кримської правозахисної групи Ірина Сєдова заявляє, що російські силовики в анексованому Криму через помилку понад півроку утримують Кабіра Мохаммада, затриманого на адміністративному кордоні з анексованим Кримом. Про це правозахисниця сказала в ефірі Радіо Крим.Реалії, коментуючи утримання в кримському СІЗО Кабіра Мохаммада, якого співробітники ФСБ Росії затримали як «небезпечного терориста».

«Класична схема так званого російського правосуддя, коли вони помилково затримали не ту людину, але тепер свою провину не хочуть визнавати, тому що їм загрожує кримінальним переслідуванням за те, що вони незаконно утримують у неволі людину. Звичайно, вони не хочуть іти назад і роблять вигляд, що він дійсно терорист», – сказала Сєдова.

Водночас дружина затриманого Оксана Мохаммад заявила, що силовики насильно утримують її чоловіка через наявність українського громадянства. «Нам сказали, що справі заважає український паспорт. Якби був не український паспорт, а громадянина Німеччини або будь-якої іншої країни, його б випустили відразу», – сказала Оксана Мохаммад.

Керівник прес-служби Уповноваженого з прав людини Верховної Ради України Михайло Чаплига повідомив, що механізми видачі українських громадян, утримуваних у СІЗО в анексованому Криму, на окупованій території, є малодієвими.

Громадянина України афганського походження співробітники ФСБ Росії затримали при в’їзді на півострів. Російська влада хоче екстрадувати його до Ірану – як нібито давно розшукуваного Інтерполом особливо небезпечного злочинця. Дружина затриманого стверджує, що її чоловік не бував в Ірані.

Консульство Афганістану в Росії направило в суд Армянська лист, що підтверджує особу затриманого Кабіра Мохаммада. У відомстві стверджують, що затриманий у Криму Кабір Мохаммад не має ніякого стосунку до згаданої Інтерполом людини. Однак рішення про утримання під вартою залишили в силі.

Правозахисники повідомляють, що в СІЗО Кабір Мохаммад переніс другий інсульт і потребує медичної допомоги.

За твердженням Кримської правозахисної групи, Кабір Мохаммад проживає в Україні від 1986 року, закінчив медичний інститут у Донецьку, мав посвідку на проживання. У 2012 році він отримав українське громадянство. Сім’я проживає в Борисполі Київської області. В Афганістані у Мохаммада і його родичів є сімейний бізнес, тому час від часу він літав до Афганістану.

Коментарі російських силовиків з приводу затримання на даний момент відсутні.

 

коментуйте

Top