Ви тут
Початок > Новини > ГПУ: севастопольському екс-беркутівцю оголосили підозру в зраді

ГПУ: севастопольському екс-беркутівцю оголосили підозру в зраді

Генеральна прокуратура України заявляє, що колишньому заступнику командира роти міліції особливого призначення «Беркут» управління Міністерства внутрішніх справ України у Севастополі повідомили про підозру за статтями «державна зрада», «посягання на територіальну цілісність і недоторканність України» і «створення злочинної організації».

«Колишній правоохоронець, маючи спеціальне звання підполковника міліції, усвідомлюючи положення і вимоги Конституції та законодавства України, сприяв організації в підготовці до проведення 16 березня 2014 року незаконного так званого «референдуму» на території АР Крим щодо зміни меж території і державного кордону України», – йдеться в повідомленні ГПУ.

За даними прокуратури, в ніч із 26 на 27 лютого 2014 року підозрюваний разом із командиром підрозділу дав вказівку севастопольським беркутівцям залишити місце постійної дислокації «з метою безперешкодної підготовки до проведення нелегітимного референдуму та недопущення його зриву».

«Особовий склад на виконання їх вказівки 27 лютого 2014 року о 01:30 озброєний вогнепальною зброєю і спеціальними засобами покинув місце постійної дислокації в Севастополі, виїхав на службових автомобілях та передислокувався в район перешийку «Чонгар» на адмінмежі АР Крим та Херсонської області. Законні вимоги керівництва УМВС України в місті Севастополі повернутися з особовим складом до місця постійної дислокації він виконувати відмовився», – заявляють у ГПУ.

Крім того, за даними відомства, підозрюваний у лютому-березні 2014 року організував незаконні обшуки й перевірки документів та автомобілів людей і протидіяв потраплянню на територію півострова представників міжнародних організацій (ООН, ОБСЄ), працівників державних та правоохоронних органів України.

Як повідомили в Генпрокуратурі, слідство зараз вживає заходів для оголошення його у розшук, щоб встановити його місце перебування і затримати.

Статті, інкриміновані екс-беркутівцю, передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 12 до 15 років.

Як заявили в Генпрокуратурі, кримінальне провадження щодо командира «Беркута» в Севастополі перебуває на розгляді у Херсонському міському суді.

16 березня 2014 року на території Криму відбувся так званий «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія незаконно анексувала Крим. Україна, Європейський союз та США не визнали це голосування.

США, ЄС та інші країни запровадили проти Росії санкції через анексію Криму й подальшу підтримку сепаратистів на сході України.

 

коментуйте

Top