Ви тут
Початок > Новини > Хто в Україні зможе зупинити шахрая бєню коломойського

Хто в Україні зможе зупинити шахрая бєню коломойського

ukrnafta

ПАТ “Укрнафта” на аукціоні 12 січня реалізувала весь виставлений скраплений газ в обсязі 11,450 тисяч тонн.

Як наголошується, близько 80% ресурсу, що відвантажується автомобільним транспортом, придбала компанія з орбіти групи “Приват” Ігоря Коломойського, за заниженою ціною 9 тисяч гривень за тонну внаслідок традиційної для даних торгів змови.

Так, “Приват” придбав 8,020 тисяч тонн за середньою ціною 9,043 тисяч гривень за тонну. Під час торгів по тих позиціях, на які претендував “Приват”, ніхто з учасників ринку не торгувався, завдяки чому продукт був куплений за заниженою ціною.

Тим часом, по одному з лотів маловідомий трейдер пробував поторгуватися, внаслідок чого “приватівська” фірма була змушена підвищити ціну.

Тим не менш, середня ціна купівлі ресурсу “Приватом” виявилася на 500 гривень за тонну нижче, ніж ціна, за якою інші учасники ринку придбали 2,180 тисяч тонн, що залишилися.

Залізничні партії ЗВГ (1250 т) були викуплені учасниками ринку по 9,560 тисяч гривень за тонну.

Фактично, ціновий розклад аукціону 12 січня відповідав результатам попередніх торгів 10 грудня.

Штучне обмеження конкуренції в черговий раз призвело до того, що ціна покупки ЗВГ “Укрнафти” виявилася помітно нижче, ніж на аукціоні “Укргазвидобування”, який пройшов кількома годинами раніше.

Як повідомлялося, автомобільні партії газу на аукціоні “Укргазвидобування” продали в середньому по 10,1 тисяч гривень за тонну з урахуванням тарифу за налив, який на аукціонах “Укрнафти” включений у вартість газу.

Таким чином, на аукціоні 12 січня втрати “Укрнафти” через договірні торги і заниження цін становили понад 9 млн гривень, з яких близько 8 млн гривень становила вигода компаній, котрі скупили основний обсяг газу за 9 тисяч гривень за тонну.

Нагадаємо, що антиконкурентні торги зрідженим газом “Укрнафти” на користь компаній групи “Приват” є систематичним явищем. Останнім часом також спостерігається аномальне зниження ціни реалізації і для інших учасників аукціону.

Так, вартість реалізації ЗВГ “Укрнафти” на кількох останніх торгах опустилася нижче ціни на торгах “Укргазвидобування”, яка не включає близько 300 гривень за тонну тарифу на налив. Раніше ціна газу “Укрнафти” була стабільно вище як мінімум на рівень тарифу.

Відзначимо також, що в “Укрнафті” з вересня 2015 року працює новий глава правління Марк Роллинс, а півтора місяці тому були призначені троє нових членів правління.

Однак, незважаючи на це, а також на неодноразове акцентування уваги на проблемі маніпуляцій на “газових” аукціонах “Укрнафти”, ніхто з топ-менеджерів “Укрнафти” так і не звернув уваги на настільки великі втрати компанії. Зокрема, Роллинс обіцяв відвідати торги, проте так і не зробив цього.

ПАТ “Укрнафта” – найбільша українська нафтодобувна компанія. НАК “Нафтогаз України” належить 50%+1 акція “Укрнафти”, групі компаній “Приват” Ігоря Коломойського – близько 42% акцій.

Правда України

коментуйте

Top