Ви тут
Початок > Новини > Маріонеткова рада федерації схвалила право відмовляти у виконанні рішень міжнародних судів

Маріонеткова рада федерації схвалила право відмовляти у виконанні рішень міжнародних судів

sovet-federatsii-rf

Рада федерації Росії, верхня палата парламенту, у середу, 9 грудня, схвалила закон, який дозволяє російському Конституційному суду визнавати такими, що не можна виконати рішення міжнародних судів. Йдеться насамперед про рішення Європейського суду з прав людини, якщо вони суперечать Конституції Росії.

4 грудня Державна дума Росії, нижня палата парламенту, ухвалила в остаточному читанні цей законопроект.

Щоб такий закон набув чинності, його ще має підписати президент Росії.

Законопроект стосується постанов міжнародних інституцій, серед них і Європейського суду з прав людини, винесених за скаргою проти Росії.

У середині липня Конституційний суд Росії вже ухвалив рішення, що Москва може не виконувати рішення Європейського суду з прав людини, якщо при цьому порушуються засадничі конституційні норми Росії. При цьому Конституційний суд підкреслив, що Росія не має наміру ухилятися від виконання рішень ЄСПЛ, якщо вони не суперечать національному законодавству. Крім того, в постанові суду йшлося про те, що Росія залишається під юрисдикцією Страсбурзького суду.

У міжнародних відносинах є нормою пріоритет міжнародних правових актів, які країна ратифікувала чи до яких приєдналася, над національними.

Правда України

коментуйте

Top