Ви тут
Початок > Новини > Українцям надали можливість оскаржити договір дарування на підставі зробленої помилки

Українцям надали можливість оскаржити договір дарування на підставі зробленої помилки

договір дарування

Українцям надали нову можливість оскаржити договір дарування, причому можливість нестандартну – на підставі зробленої помилки. Як ухвалив Верховний суд, розглядаючи справу №6-202цс15, її достатньо для визнання дарчої незаконною і повернення майна його споконвічного власнику або його спадкоємцям.

«Найцікавіше в даному рішенні ВСУ – дарча оскаржується не через помилки в підписаному документі, а через помилку в сприйнятті. Тобто як тільки я захочу повернути назад подаровану квартиру або машину, мені достатньо заявити в суді, що в момент підписання документів я помилився і насправді до кінця не розумів, що розлучаюся з майном назавжди. Вибачте я помилився. Ось так. Цього достатньо для початку тяжби, а далі треба буде збирати докази», – пояснив адвокат Кравець.

Суди в таких суперечках будуть вивчати всі обставини. Починаючи з того, коли і за яких умов укладався договір дарування, закінчуючи – станом дарувальників в момент підписання паперів. «Наприклад, до уваги братиметься вік особи, стан його здоров’я, потреба в сторонньому догляді можуть вплинути на правильність сприйняття умов договору та їх відповідність бажанням сторони», – уточнила нам адвокат Людмила Звєрєва.

Одним із доказів нерозуміння оформленої дарчої може, скажімо, бути подальше проживання людини в квартирі. Адже, якщо він подарував житло, то мав би з’їхати – поступитися місцем обдарованому щасливчику. Не зробив цього – значить помилився, неправильно зрозумів умови договору. «При доведенні по таких категоріях справ необхідно досліджувати всебічні обставини: проживав дарувальник після укладення угоди в квартирі і як довго, чи оплачував комунальні послуги, потребував чи допомоги з боку обдаровуваного на момент укладення договору і т.і. Тільки комплекс доказів може бути підставою для визнання таких угод недійсними», – зазначила юрист Вольга Шейко.

Найголовніше ж – це те, що подібні суперечки зможуть затівати не тільки самі дарувальники, але і їх спадкоємці. «Рішення обгрунтовано ще таким чином, що дає можливість оскаржувати договори дарування не тільки самому дарувальнику, а й іншим особам, наприклад, членам сім’ї, які вважають, що таке було несправедливим і нарушиме їх право (отримати частину майна у спадок)», – підтвердила Шейко.

Юристи не сумніваються, що після такої постанови ВСУ знайдеться чимало охочих доводити, що їхня рідня не до кінця усвідомлювала свої діяння, коли роздаровувала сімейне майно, і договори дарування почнуть частіше оскаржувати. Так само, як і зараз, відсуджувати будуть будь-яке майно або гроші. «Суперечки за договорами дарування обчислюються від десятків тисяч гривень до десятків мільйонів, адже суми тяжб в даній категорії справ визначаються вартістю спірного майна», – сказав Віктор Мороз.

Правда України

коментуйте

Top