Ви тут
Початок > Новини > Депутати у другому читанні та в цілому підтримали законопроект щодо фінансування партій з бюджету

Депутати у другому читанні та в цілому підтримали законопроект щодо фінансування партій з бюджету

фінансування партій

Народні депутати проголосували у другому читанні та в цілому законопроект щодо фінансування партій з бюджету. За документ проголосували 229 парламентарів. Повністю проігнорували голосування «Опозиційний блок», Радикальна партія і депутатська група «Відродження».

«Цей закон нарешті розірве зв’язок між олігархами та політичною системою,цей закон передбачає, що фінансувати партії будуть українські громадяни. Випереджаючи невдоволеність, скажу, що в середньому український громадянин буде виділяти 80 копійок на місяць на всі політичні партії. Думаю це невелика ціна за те, щоб була демократія, а олігархи не грабували бюджет через своїх політичних сателітів», – зазначив автор законопроекту депутат Сергій Лещенко.

Так, право на отримання державного фінансування статутної діяльності матимуть лише ті партії, які за результатами останніх виборів народних депутатів України отримали не менше 2% голосів виборців на свою підтримку.

Загальний обсяг щорічного державного фінансування всіх партій, які отримали право на таке фінансування, пропонується законодавчо обмежити. Сума коштів визначатиметься як 1% мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня року, що передує року виділення коштів держбюджету, помноженого на кількість виборців станом на момент закінчення голосування на останніх чергових або позачергових виборах народних депутатів України.

Разом з тим, фінансувати політичні партії можуть і фізичні особи (для них обмеження складає максимум 400 мінімальних заробітних плат ), і юридичні (для них обмеження у 800 мінімальних заробітних плат).

Звіти про те, звідки кошти у політичних партій на свою діяльність пропонується оприлюднювати у повному обсязі (у формі відкритих даних) на веб-сайтах відповідних партій, веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції. Такі звіти перевірятимуться відповідними органами контролю у сфері фінансування політичних партій та передвиборної агітації на предмет їх відповідності вимогам законодавства та достовірності відображеної у них інформації.

Фінансування політичних партій з державного бюджету почнеться з 1 липня 2016 року.

Правда України

коментуйте

Top