Ви тут
Початок > Новини > Ще одна афера закритого акціонерного товариства народний фронт

Ще одна афера закритого акціонерного товариства народний фронт

афери

Кабінет міністрів України заявляє, що не причетний до рішення, за яким дві тисячі квадратних метрів площ в аеропорту «Бориспіль» віддали в оренду олігарху Леоніду Юрушеву до 2024 року.

Фірма, пов’язана з Юрушевим, в 2014 році виграла контракт, за яким саме вона буде орендувати більшу частину площ під магазини безмитної торгівлі «Дьюті-фрі», які у всьому світі вважаються надприбутковим видом бізнесу, повідомляє програма «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода і UA:Перший).

Компанія «БФ енд ГХ Тревел Рітейл ЛТД» зареєстрована у селі Мартусівка Бориспільського району на Київщині із кіпрськими власниками. За цією ж адресою прописана і фірма «Земля-48», якою напряму володіє сам Юрушев і компанії його дружини. Вона конкурувала з чотирма іншими фірмами на тендері. Серед них – один зі світових лідерів у цій галузі – швейцарська Dufry. Але умови були прописані так, що жодна іноземна фірма не мала шансу. Зокрема, серед умов було три роки досвіду роботи в Україні.

Таким чином, однією з двох фірм-переможців стала «БФ енд ГХ Тревел Рітейл ЛТД» і отримала найбільшу територію для оренди – понад дві тисячі квадратних метрів.

Швейцарська Dufry заявила про порушення конкурентних умов і звернулася до прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. «Вищевказані умови проведення конкурсу, а саме досвід роботи в Україні, на думку заявника, надають окремим суб’єктам господарювання переваги, які ставлять їх у привілейоване становище стосовно конкурентів, що призводить до усунення конкуренції без жодних належних підстав. Крім того, заявнику фактично неможливо виконати вищевказані вимоги внаслідок того, що раніше не проводились конкурси», – йдеться у листі.

Тендерні умови для проведення конкурсу затверджували у Міністерстві інфраструктури України. Його очільником тоді був соратник і однопартієць прем’єра Арсенія Яценюка Максим Бурбак. Втім у відповіді «Схемам» прес-служба прем’єра заявила, що питання конкурсу є компетенцією тільки Фонду державного майна України. «Фонд держмайна не підпорядковується Кабінету міністрів України, так само як Кабінету міністрів не підпорядковується суди і прокуратура. Якщо будь-яка компанія вважає, що її права порушені, то найкоротший шлях – це звернення до суду. Знаючи ситуацію в нашій судовій системі, уряд створив інститут бізнес-омбудсмена. Якщо ця компанія вважає, що її права порушені, вона має звернутися до урядового бізнес-омбудсмена», – наголошують у Яценюка.

Леоніда Юрушева з тісно пов’язують з прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком. Так, мільярдер Юрушев був одним з основних спонсорів Яценюка на президентських виборах 2009 року і парламентських виборах минулого року.

Водночас у прес-службі уряду спростували наявність будь-яких спільних активів і бізнес-стосунків Яценюка з Юрушевим.

Правда України

коментуйте

Top