Ви тут
Початок > Новини > В МЗС Росії побачили «антиросійський чад» у рішенні Києва не продовжити договір про дружбу

В МЗС Росії побачили «антиросійський чад» у рішенні Києва не продовжити договір про дружбу

У Міністерстві закордонних справ Росії у відповідь на рішення Києва не продовжувати чинність Договору про дружбу, співпрацю і партнерство між двома країнами заявили про «антиросійський чад» у діях українського керівництва і висловили сподівання на відновлення відносин із «іншими … українськими політиками».

Такі «деструктивні кроки викликають глибокий жаль», а «київська влада» (так у Москві традиційно називають владу України, уникаючи слова «Україна») прагне «обслуговувати чужі геополітичні інтереси і свої політичні амбіції», «демонструє готовність із легкістю руйнувати все те, що розбудовувалося роками й десятиліттями, рвати зв’язки, які віками вибудовували багато поколінь наших спільних предків», заявили на Смоленській набережній, використовуючи давнє російське пропагандистське твердження про нібито «спільність» історії українців і росіян і навіть про «спільність» самих двох народів.

«У своєму антиросійському чаду українське керівництво, що дорвалося до влади після збройного антиконституційного перевороту 2014 року, не гидує залишити собі слід в історії як про політиків, що завдали колосальної шкоди не тільки російсько-українським відносинам, але й національним інтересам самої України», – твердять в МЗС Росії, але не пояснюють, чому відхід Києва від Москви мав би бути шкідливим для України. При цьому в заяві повторено кремлівську формулу про нібито «збройний антиконституційний переворот 2014 року», як московська влада називає Революцію гідності, втечу і самоусунення від влади тодішнього президента Віктора Януковича і обрання нового парламенту і президента України на всенародних виборах.

У Москві також заявляють: «Нинішня криза між нашими країнами неминуче буде подолана. Але відновлювати відносини, очевидно, доведеться вже з іншими, більш відповідальними українськими політиками».

Раніше 17 вересня президент України Петро Порошенко підписав указ, яким увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони України від 6 вересня 2018 року «Про договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та Російською Федерацією» про припинення дії цього договору. Відповідно до указу, МЗС України має повідомити Росію, а також міжнародні організації, про бажання припинити дію цього договору і не продовжувати її на наступні 10 років після того, як 31 березня 2019 року спливе нинішній 10-річний період його чинності. Також міністерство має внести на розгляд проект закону про припинення дії цього договору, який має схвалити Верховна Рада.

Читайте також: «Розірвання договору про дружбу з Росією. Які наслідки для України?​»

Договір про дружбу між Україною і Росією був підписаний 1997 року і нині є чинним. Він, серед іншого, передбачає, що сторони «поважають територіальну цілісність одна одної і підтверджують непорушність існуючих між ними кордонів», а також «будують відносини одна з одною на основі принципів взаємної поваги до суверенної рівності, непорушності кордонів, мирного врегулювання спорів, незастосування сили або загрози силою». Документ був укладений на термін у десять років; у 2008 році його дію було автоматично продовжено. Щоб припинити дію договору, Україна має офіційно сповістити Росію не пізніше ніж за шість місяців до закінчення чергового десятирічного періоду – тобто до 30 вересня 2018 року.

Росія виступає різко проти нинішньої влади України, яка чинить опір російській гібридній агресії, і, за словами оглядачів і політологів, намагатиметься на майбутніх парламентських і президентських виборах в Україні привести до влади проросійські сили.

коментуйте

Top