Ви тут
Початок > Новини > Пєсков «не чув» погроз Путіна Порошенкові, про які розповів був Олланд

Пєсков «не чув» погроз Путіна Порошенкові, про які розповів був Олланд

Речник президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що не чув погроз свого керівника президентові України Петрові Порошенкові, про які розповідав колишній президент Франції Франсуа Олланд.

«Я був практично на всіх переговорах, я не чув такої фрази», – сказав він журналістам про переговори «нормандської четвірки» у лютому 2015 року. Тоді, під час облоги Дебальцева Донецької області регулярними російськими військами, які ввійшли на територію України, і підтримуваними ними сепаратистськими збройними формуваннями, четверо керівників обговорювали в білоруському Мінську спосіб припинити бої і врешті розробили третій пакет мінських домовленостей – так званий Мінський комплекс заходів. За спогадами Олланда, тоді Путін погрожував Порошенкові «розчавити» українські війська.

За словами Пєскова, він не читав мемуарів тодішнього французького керівника і не може їх коментувати.

Але, сказав він, Путін «завжди обіймає дуже тверду й однозначну позицію стосовно підтримки російського населення там, де воно може зазнати ворожих дій, що часто межують із геноцидом, із нападами ультранаціоналістів».

Пєсков також, відповідно до пропагандистської лінії Кремля, вкотре назвав гібридну агресію Росії проти України «громадянською війною в Україні».

Напередодні в засобах інформації з’явилися подробиці про книжку спогадів Олланда, видану ще у квітні, щодо згаданих переговорів. «Порошенко з Путіним постійно підвищували голос один на одного. Російський президент був так рознервувався, що став погрожувати остаточно розчавити військо свого візаві. Це виказало, що російські війська на Сході України є. Путін спохопився та взяв себе в руки» – так передає згаданий момент із книжки видання «Тиждень».

Наприкінці 2014 – на початку 2015 року російські гібридні сили, а потім і безпосередньо кадрові частини Збройних сил Росії посилили наступ на українські війська, які контролювали важливий залізничний вузол Дебальцеве з околицями – завдяки цьому було значно ускладнене постачання гібридних сил на Донеччині з території Росії. Через різке загострення боїв 11 лютого 2015 року в Мінську зібралися керівники країн так званої «нормандської четвірки» – України, Франції, Німеччини і Росії. Переговори протривали всю ніч до ранку 12 лютого. За їхніми результатами був укладений так званий Мінський комплекс заходів – третя й остання наразі з мінських домовленостей, що мали на меті досягти врегулювання на Донбасі. Усі три мінські домовленості досі не виконані через опір Росії.

За даними останнього наразі всеукраїнського перепису 2001 року, в усій Донецькій області (і окупованій, і вільній частинах) росіянами, про захист яких твердить Путін, назвалися 38,2 відсотка мешканців, тоді як українці склали 56,9 відсотка; в усій Луганській області мешканці, що визнали себе росіянами, становили 39 відсотків, українці – 58 відсотків.

коментуйте

Top