Ви тут
Початок > Новини > Спецдоповідачі ООН з прав людини закликають звільнити Сенцова

Спецдоповідачі ООН з прав людини закликають звільнити Сенцова

Група з трьох спецдоповідачів ООН у сфері прав людини закликає владу Росії негайно і беззастережно звільнити українського режисера Олега Сенцова, який 94-ий день голодує в російській колонії, повідомляє Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

«Експерти закликали російську владу забезпечити Сенцову доступ до відповідного медичного обслуговування на основі його повної і усвідомленої згоди», – йдеться в повідомленні.

Спецдоповідачі ООН повідомили, що «життя Сенцова – в реальній небезпеці».

«Його голодування почалося після судового процесу і вироку, які суперечать положенням міжнародного права. Ми закликаємо російську владу негайно його звільнити», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Стан передкритичний. Українського режисера Олега Сенцова відвідали в колонії

Напередодні Олег Сенцов розповів російській правозахисниці Зої Свєтовій, що його стан «передкритичний».

14 серпня в Кремлі заявили, що Сенцов повинен особисто звернутися до президента Росії Володимира Путіна з проханням про помилування.

Напередодні адвокат Дмитро Дінзе після візиту до Сенцова повідомив, що стан українського режисера погіршується. За словами сестри Сенцова Наталії Каплан, «все не просто погано, все катастрофічно погано». У той же час український режисер повідомив, що не збирається припиняти голодування.

Засуджений в Росії український режисер Олег Сенцов 14 травня оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів, які перебувають у російських в’язницях. 31 травня він заявив, що його «не цікавить обмін», адже він – «людина, яка йде до кінця».

Сенцов і кримчанин Олександр Кольченко були затримані разом із ще двома громадянами України представниками російських спецслужб в анексованому Криму в травні 2014 року за звинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північнокавказький окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

Правозахисний центр «Меморіал» вніс Сенцова і Кольченка в список політв’язнів.

коментуйте

Top