Ви тут
Початок > Новини > Глава «Нафтогазу» заявив, що отримав два персональні штрафи на 8 мільярдів гривень

Глава «Нафтогазу» заявив, що отримав два персональні штрафи на 8 мільярдів гривень

Голова «Нафтогаз України» Андрій Коболєв заявив, що отримав два персональні штрафи на понад 8 мільярдів гривень.

«А ось і привітання з перемогою в Стокгольмі, яке я сьогодні отримав від Державної фіскальної служби України: два персональні штрафи на суму 7 та 1,3 мільярда гривень. Тобто я (як фізична особа) повинен сплатити 8,3 мільярда гривень «не пізніше 15 днів», – написав Коболєв у Facebook.

За його словами, у тексті постанови зазначено, що він «не забезпечив можливість подання додаткової митної декларації з повним пакетом товаросупроводжувальних документів».

«Реальна причина – відмова «Нафтогазу» оформлювати та оплачувати природний газ, який ВАТ «Газпром» контрабандно постачав на тимчасово окуповані території Донецької та Луганських областей. Саме тому ми досі й не можемо надати весь пакет документів, оскільки не будемо платити за газ, який не замовляли і не споживали, але на якому наполягає «Газпром», – заявив Коболєв.

Радіо Свобода намагається отримати від ДФС коментар з цього приводу.

Наприкінці лютого комерційний директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко заявив, що «Газпром» припинив виставляти накладні українському «Нафтогазу» за поставлений газ в окуповані райони Донецької та Луганської областей. Рахунки не будуть виставлятися з початку 2018 року, а також за весь 2017 рік.

Експерти пов’язують це з програшом «Газпрому» в Стокгольмському арбітражному суді наприкінці 2017 року.

Тоді «Нафтогаз» повідомив, що Стокгольмський арбітраж відхилив вимоги російської компанії «Газпром» до «Нафтогазу України» щодо принципу «бери або плати» на суму 56 мільярдів доларів за 2009-2017 роки. Як заявляли в українській компанії, «Нафтогаз» також домігся зменшення майбутніх обов’язкових річних обсягів закупівлі газу в «Газпрому» більш ніж у 10 разів відповідно до фактичних потреб в імпорті газу.

Водночас у російському «Газпромі» заявили, що Стокгольмський арбітраж зобов’язав компанію «Нафтогаз України» сплатити два мільярди доларів простроченої заборгованості й щорічно відбирати й оплачувати 5 мільярдів кубометрів газу.

Ввечері 28 лютого компанія НАК «Нафтогаз України» повідомила про перемогу у Стокгольмському арбітражі над російським газовим монополістом, компанією «Газпромом» у суперечці щодо компенсації за недопоставлені «Газпромом» обсяги газу для транзиту. За рішенням арбітражу, «Газпром» має компенсувати 4,63 мільярда доларів США за недопоставлені погоджені обсяги газу.

Водночас у «Нафтогазі України» заявили, що арбітраж не підтримав вимогу компанії щодо перегляду тарифу на транзит, оскільки заявка на перегляд, подана «Нафтогазом» у 2009 році, не відповідала процесуальним вимогам.

коментуйте

Top