Ви тут
Початок > Новини > Парубій доручив підготувати заяву щодо польського закону про заборону «бандерівської» ідеології

Парубій доручив підготувати заяву щодо польського закону про заборону «бандерівської» ідеології

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій доручив комітету Верховної Ради із закордонних справ підготувати реакцію парламенту на ухвалений Сенатом Польщі закон «Про Інститут національної пам’яті», що передбачає кримінальну відповідальність за пропаганду «бандерівської» ідеології.

«Доручив комітету Верховної Ради у закордонних справах розглянути на своєму засіданні ситуацію, яка склалася у зв’язку з ухваленням у Польщі закону про Інститут національної пам’яті і підготувати спільну позицію на розгляд Верховної Ради», – написав Парубій у Twitter.

У ніч на 1 лютого у польському Сенаті відбулося голосування за зміни до закону про Інститут національної пам’яті, які передбачають кримінальне переслідування тих, хто приписуватиме полякам злочини нацистів, зокрема вживатиме словосполучення «польські табори смерті», а також тих, хто підтримує «бандерівську» ідеологію. Щоб закон набрав чинності, його ще має підписати президент Польщі Анджей Дуда.

У Держдепартаменті США заявили, що польський закон про Інститут національної пам’яті «може підірвати свободу слова та академічний дискурс». Також у департаменті зауважили, що потрібно «бути обережними, щоб не перешкоджати обговоренню і коментуванню Голокосту». Ця частина законодавчих змін у Польщі також обурила Ізраїль, де закон назвали «необґрунтованим».

Президент України Петро Порошенко вранці 1 лютого заявив, що закон «не відповідає проголошеним принципам стратегічного партнерства між Польщею та Україною», і що «історична правда вимагає відвертої розмови і діалогу, а не заборон».

 

коментуйте

Top