Ви тут
Початок > Новини > Спецслужби Росії створювали мережу агентів на південному сході України з 2012 року – Парубій

Спецслужби Росії створювали мережу агентів на південному сході України з 2012 року – Парубій

Російські спецслужби почали створювати мережу своїх агентів у південно-східних областях України у 2012 році, повідомив голова Верховної Ради Андрій Парубій в Оболонському районному суді Києва під час допиту в справі колишнього президента України Віктора Януковича, обвинувачуваного в державній зраді.

«Уже з 2012 року на території України, особливо в південно-східних областях, почалося формування контрольованих російськими спецслужбами організацій, які під виглядом «реконструкторів» насправді готували кадри й мали плани щодо захоплення місцевих органів влади й вели підготовку до введення російських військ», – сказав Парубій.

За його словами, він отримав цю інформацію під час переговорів із сепаратистами в Луганську в березні 2014 року. У той час Парубій обміймав посаду секретаря Ради національної безпеки й оборони України.

Він додав, що Янукович звертався до президента Росії Володимира Путіна з проханням ввести війська на територію України.

«Мені відомо, що на одному із засідань Ради безпеки ООН представник Росії Віталій Чуркін зачитав листа (Януковича – ред.) до президента Путіна з проханням ввести російські війська на територію України. І якщо до того часу російські підрозділи намагалися не означати себе як Збройні сили Росії, то власне цей лист Януковича і надав легітимності діям російських військ. Після цього багато хто з них неприкрито говорив, що вони представники Збройних сил Росії», – сказав Парубій.

Оболонський райсуд наприкінці червня перейшов до заочного розгляду справи за обвинуваченням у державній зраді екс-президента України Віктора Януковича.

У справі, яку розглядає суд, слідство інкримінує Януковичу три статті Кримінального кодексу України: ч. 5 ст. 27 (державна зрада), ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни); ч. 3 ст. 110 (пособництво в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки).

Екс-президент України, який втік до Росії після розстрілів на Майдані, звинувачення відкидає.

коментуйте

Top