Ви тут
Початок > Новини > Порошенко і Меркель заявляють про необхідність провести обмін заручниками на Донбасі найближчим часом

Порошенко і Меркель заявляють про необхідність провести обмін заручниками на Донбасі найближчим часом

Президент України Петро Порошенко і канцлер Німеччини Анґела Меркель заявляють про необхідність найближчим часом провести обмін заручниками на Донбасі. Як повідомляють прес-служби лідерів держав, вони заявили про це під час телефонної розмови 22 грудня.

«Це стане важливим кроком в імплементації Мінських угод. Президент Порошенко наголосив, що зробить все для того, щоб обмін відбувся якнайшвидше», – йдеться в повідомленні офісу Меркель.

Як повідомляє прес-служба українського президента, Петро Порошенко і Анґела Меркель підтримали домовленість, досягнуту в рамках останнього засідання Тристоронньої контактної групи 20 грудня, щодо нового перемир’я в зоні конфлікту на сході України, яке має почати діяти від півночі 23 грудня у зв’язку із різдвяними та новорічними святами.

Лідери України і Німеччини висловили жаль з приводу рішення Росії про одностороннє виведення її представників зі складу Спільного центру контролю й координації припинення вогню на Донбасі. Вони також обговорили кроки, спрямовані на відновлення повноцінної роботи СЦКК, зокрема можливого залучення представників Франції і Німеччини до СЦКК.

На засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську 20 грудня сторони підтвердили необхідність провести обмін заручниками на Донбасі до свят, але точної дати не навели.

Протягом останніх 1,5 року процес звільнення заручників був заблокований, нині вкотре на переговорах в Мінську порушили це питання, очікується, що до кінця року обмін заручниками відбудеться.

Представник України у гуманітарній підгрупі, кум російського президента Володимира Путіна Віктор Медведчук раніше заявляв, що контактна група обговорювала обмін заручниками за формулою «306 на 74». Диспропорцію між кількістю осіб, яку мають звільнити Україна і бойовики, він пояснив тим, що раніше ОРДЛО звільняли більше, ніж Україна, і тепер «баланс має виправитися».

8 грудня Геращенко повідомила, що на окупованій території Донбасу утримуються 168 заручників. Вона підтвердила, що українська сторона сподівається домогтися звільнення 74 із них до Нового року.

коментуйте

Top