Ви тут
Початок > Новини > Деякі кандидати до нового ВСУ заявляють, що їх можуть рекомендувати політики – «Схеми»

Деякі кандидати до нового ВСУ заявляють, що їх можуть рекомендувати політики – «Схеми»

Низка суддів – кандидатів до нового Верховного суду зазначають, що їх можуть рекомендувати політики та урядовці. Про це йдеться у сюжеті програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і каналу «UA:Перший». 

Кандидат до Верховного суду і чинний заступник голови Апеляційного суду Рівненської області Віктор Остапук зазначив в анкеті, що його може рекомендувати очільник Волинської обладміністрації. Саме в цій області суддя раніше теж працював.

На запитання «Схем», у чому саме очільник Волині може рекомендувати суддю, він кілька разів відповів: «Як людину». При цьому він не зміг пригадати, як і коли вони познайомилися: «Я не пам’ятаю, ще раз Вам кажу. Я працював суддею на Волині більше ніж 20 років. Я багато кого там знаю – область невелика». Остапук заперечив можливий вплив голови Волинської ОДА на нього як на суддю.

Кандидатка до Верховного суду і голова Літинського районного суду на Вінниччині Наталія Білик зазначила в анкеті, що її може рекомендувати народний депутат Іван Мельничук, який був одним із найактивніших лобістів провладного кандидата на посаду аудитора НАБУ Найджела Брауна. Цей депутат – також член антикорупційного комітету парламенту. «У цьому контексті варто нагадати, що у разі обрання судді до Верховного Суду, вона може розглядати справи пов’язані з корупцією топ-урядовців», – йдеться в розслідуванні.

«Це пов’язано з тим, що він депутат-мажоритарник, за нього проголосувала переважна більшість району. Він знає роботу мою як судді і, якщо він висловить про мене думку , то це буде думка не тільки його, а загалом району, – пояснила таку рекомендацію суддя і зазначила, що її з Мельничуком нічого не пов’язує. – Це людина, яку я знаю давно».

Кандидат до Верховного суду Едуард Давиденко зазначив, що його може рекомендувати помічник депутата Антона Геращенка Олексій Рудь, з яким однак, як стверджує конкурсант, він не знайомий, а лише ухвалював щодо нього виправдувальний судовий вирок. «Чесно кажучи, це колишній засуджений, якого ми розглядали справу. Суспільство каже про те, що суди не виносять виправдувальні вироки. То це один із тих, кого ми виправдали», – сказав суддя.

На даний час триває другий етап конкурсу до нового Верховного суду, який буде ухвалювати остаточні рішення, як остання, касаційна інстанція. Вища кваліфікаційна комісія оголосила конкурс на 120 посад із 200 до нового Верховного суду. Більшість претендентів, допущених Вищою кваліфікаційною комісією до конкурсу, – чинні судді з різних судів України.

 

коментуйте

Top