Ви тут
Початок > Новини > Вартість продуктів цієї осені знову продовжить неприємно дивувати українців

Вартість продуктів цієї осені знову продовжить неприємно дивувати українців

продукти

Вартість продуктів цієї осені знову продовжить неприємно дивувати українців. Днями Кабмін зняв держрегулювання цін на вершкове масло, сухе молоко, кукурудзу і ячмінь. За словами експертів, вже також подорожчали картопля і грядуть підвищення цін на м’ясо і молочку – в середньому на 15%.

“Вільні” ціни від Кабміну діятимуть з 1 листопада по 30 червня наступного року. Але, на щастя, набагато їх цінники не зміняться, оскільки цих товарів в нинішньому році в країні достатньо, вважають експерти.

“Вершкового масла в надлишку, ціни на нього зараз ринкові, як і на сухе молоко, тому навряд чи зміняться, як і вартість круп, насамперед гречки, – вони і так дорогі. А дефіциту не очікується, те саме можна сказати і про макарони”, – говорить аналітик Ярослав Левицький.

Але улюблені українцями свинина і яловичина, а також сир через зменшення поголів’я подорожчають відчутно. “Через скорочення поголів’я корів і свиней продовжиться подорожчання молокопродуктів, м’яса та м’ясопродуктів. Виробники і торгівля м’ясним йшли до цього поступово, з лютого, коли різко подорожчали корми, але тоді пропозиція м’яса було більше, а тепер воно скоротилося, бо свиней і корів стало менше“, – сказав нам Левицький.

Зараз, наприклад, за кіло свинячої лопатки просять 80-85 грн, до кінця року ціна в 100 грн/кг стане звичайною (зараз стільки коштує биток без кістки). Базарний сир виросте в ціні з 35-38 до 42-45 грн/кг, але зате може збільшитися в торгових мережах пропозицію дешевого (7-9 грн/л) молока, яке відновлено з сухого молока.

Вже підскочили ціни і на цукор. Український клуб аграрного бізнесу прогнозує скорочення виробництва цукру на 38-43% або до 1,2-1,3 млн т в цьому сезоні, але з урахуванням перехідних залишків в 500-550 тис. т дефіциту продукту не буде, адже споживання головного підсолоджувача зараз – до 1,6 млн т/в рік. Зараз цукор на вагу в торгових мережах подорожчав на 6% або до 12 грн/кг (фасований на 1-1,5 грн більше).

Але, на думку експерта агроринку Тараса Гагалюка, у листопаді варто очікувати, що ціна просяде на 1-1,5 грн (до 10,5-11 грн) і почне рости лише з початку наступного року.

А от з другим хлібом нині гірше, ніж рік тому: урожай нижче (до 20 млн т, хоча все одно вистачить. – Авт.), якість погана. Зараз великі бульби продають (мішками) по 4,5-5 грн/кг, дрібні – по 3,5-4 грн за кілограм.

За підрахунками фахівців АПК, це на 21,9% (до 1 грн) дешевше, ніж тиждень тому, так як вийшли на ринок великі господарства. “Картопля невелика – була посуха і виробники економили на засобах захисту, добривах. Також через подорожчання долара було ввезено рекордно мало якісного насіння. Все це позначилося на врожайності, тому ціни очікуємо вище, ніж в минулому сезоні. Наскільки, сказати складно, поки складаємо прогноз“, – говорить Тетяна Гетьман. На думку інших експертів, картопля взимку може коштувати на дві гривні дорожче, ніж зараз.

Зростає в ціні і цибуля – в опті невеликий по 4 грн/кг, великий – по 5. До кінця місяця ймовірно підніметься до 6-7 грн. Зате через збільшення пропозиції дешево коштують морквина і буряк – 3-4 грн/кг. Експерти радять зараз робити запаси усього перерахованого вище, якщо є де зберігати. А ось цукор краще закуповувати в кінці листопада – тоді ціна буде оптимальною.

Правда України

коментуйте

Top